Thor Bjarne Bore

135

Taxfree-nei, lykke og dristighet

Er det 1.april dag? Ja. Er det derfor Aftenposten kan fortelle at Venstre vil kutte ut taxfree?

Publisert: 1. apr 2011

Svaret burde kanskje være ja - aprilsnarr! - for et parti som beveger seg i ubehagelig nærhet av sperregrensen. Men på landsmøtet i helgen foreligger en plan med ”10 tiltak for å utvikle verdens grønneste økonomi på 10 år”. Hvert tiltak er knyttet til et bestemt år. Og i 2017 vil utvalget ha et program for å avvikle all subsidiering av forurensing. Da skal man fjerne frakttilskudd og gratis utslippskvoter. Og da skal taxfree-ordningen avskaffes.

Tar du taxfree-ordningen fra en gjennomsnittsnordmann nordmann tar du da lykken fra ham?
Ja. I alle fall ville nok doktor Relling ment det. Han er i ”Vildanden” talsmann
for at mennesker har det best om de blir skånet fra sannheten. Han snakker om «livsløgnen» som en medisin.

Du har vært i Europa på interrail og tar toget fra København til Oslo. Står det en taxfree-butikk på Oslo S og venter på deg?
Nei.
Flyr du fra Frankfurt til Sola, venter det da et lite supermarked på deg som du nesten må brøyte deg igjennom for å få ut bagasje?
Ja.

Du har besøkt en sønn med hytte i Sverige, Bussen tilbake passerer Svinesund. Men vil tollerne kunne finne en taxfree-pose hos deg?
Nei.
Drar du derimot til Strømstad og tar ferje til Sandefjord, kan du da handle kvote? Ja.

Snakker en del norske politikere varmt om ”Forurenser betaler”-prinsippet?
Ja
Viser forskning at flytrafikken er et alvorlig miljøproblem?
Ja.
Gjør taxfree at Avinor kan holde avgiftene overfor flyselskapene lavere
enn de reelle kostnadene? Subsidieres start- og landingsavgifter med å bruke overskuddet fra den kommersielle virksomheten? Er dette er å betrakte som subsidier som fremmer økte klimautslipp?
Ja.

Er det slik at de som har høyest inntekt og reiser ofte belønnes av staten får subsidiert luksusforbruk?
Ja.
Er det grunn til å tro at en rødgrønn regjering vil gjøre noe med dette? Nei. "Regjeringen har tidligere endret taxfree-ordningen for å gjøre den mer praktisk. Det er ikke aktuelt avvikle noe som vil slå tilbake på det" (statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet,en kommentar til at et regjeringsoppnevnt utvalg foreslo at "det innføres toll på all alkohol og tobakk, at alkoholavgiften økes med 10 prosent og at dieselavgiften økes. Det ville bety blant annet slutt på taxfree-salg på flyplasser, fly og ferger. Det ville heller ikke være mulig å ta med seg øl, vin eller brennevin etter en tur i utlandet, man måtte stoppe i tollen og betale norske avgifter og moms".

Vil en borgerlig regjering foreslå avvikling av ordningen?
Tror du på julenissen? Men KrF ville nok støtte det

For et par år siden måtte et Norwegian-fly til Barcelona nødlande på Rygge. En av passasjerene forteller: "Det var ingen panikk om bord. Enkelte var faktisk mest opptatt av å få med seg taxfreeposene sine fra hattehyllene før de gikk ut på nødsklien- Jeg ville i sklia, men kom meg ikke frem. Jeg måtte stå og vente på folk som var opptatt av uvesentligheter. Når slik skjer har du til pokker å komme deg vekk og ut av flyet, og ikke tulle rundt i bagasjehyllene”.

Da et forsinket utenlandsfly kom til Sola 01.30 om natten klaget passasjerer over en eneste ting: "Taxfree er ikke åpen. Skandale"..

Framtiden i våre hender har beregnet at staten gjennom taxfree sponser flyturer utenlands med:
* 1410 kroner ved full utnyttelse av kvoten
* 1016 kroner ved moderat utnyttelse av kvoten


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Geir Wigdel

23 innlegg  2088 kommentarer

Fornufts-free?

Publisert rundt 8 år siden

Vanskelig å forstå hvor Bore vil med dette. Men det er modig av Venstre å gå ut med dette. Det blir en test på velgernes modenhet og fornuft om dette utspillet gir positiv velgerrespons. Jeg tror Grande nå bringer Venstre på offensiven ved å ta opp de vesentlige spørsmål i tida. Dette i motsetning til et annet parti som kommer stadig nærmere en politisk kollaps - og her mener jeg ikke FrP (dessverre).

Kommentar #2

Thor Bjarne Bore

135 innlegg  49 kommentarer

Nytt forsøk

Publisert rundt 8 år siden

Geir Wigdel synes det er "vanskelig å forstå" hvor jeg vil med dette innlegget. Javel.                                                                                                                                          Intensjonen var å vise hvor ulogisk og tåpelig taxfree-ordningen egentlig er. Men jeg synes ikke alltid det er nødvendig å slå spikeren inn med en tung hammer, derfor prøvde jeg å følge Hemingways råd: Don't tell them, show them. Det var altså mislykket.

La meg derfor presisere: Jeg støtter varmt forslaget om å avvikle taxfree. Men jeg har ingen illusjoner om at Ap, Høyre og Frp tør.                                                                        Dessverre.

Kommentar #3

Anne Karin Westvik Dale

2 innlegg  8 kommentarer

Tax-free og Hemingway

Publisert rundt 8 år siden

Jeg syntes innlegget var både morsomt og godt skrevet, jeg! :-)

Og at en slik ulogisk ordning har overlevd så lenge er mer enn merkelig,... men kanskje skyldes det at taxfree-kvoten er veldig viktig for dem som lager lover i dette landet? hmmm

Kommentar #4

Geir Wigdel

23 innlegg  2088 kommentarer

Bare hyggelig

Publisert rundt 8 år siden

Da er vi enige om at taxfree er noe tull. Dessverre skyldes det ikke en del tørste byråkrater og politikere at ordningen fortsetter. Her, som så ofte ellers, er det tunge næringsinteresser som ligger bak. Jeg er redd det er langt fram før uvesenet forsvinner. La meg presisere: Jeg er ikke avholdsfanatiker.

Joda Bore, jeg oppfattet sarkasmen, men lette helt unødig etter politiske poenger. Jeg har stor sans for subtile virkemidler, men holder meg vanligvis til regelen: Undervurder aldri leseren, men vent ikke for mye.

Mest leste siste måned

Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
21 dager siden / 2236 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
28 dager siden / 1998 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
21 dager siden / 1615 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1385 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
8 dager siden / 1357 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
21 dager siden / 1272 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
24 dager siden / 1193 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
28 dager siden / 1124 visninger
Gut eller jente?
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
11 dager siden / 1114 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere