Verdidebatt

Mennesker er meningssøkende skapninger

Vitenskapen er fantastisk og har hjulpet oss uendelig mye. Men den kan ikke gi oss mening, påpekte religionshistorikeren Karen Armstrong i Skavlan.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en mediekommentar for noen uker siden utfordret vi mediene til å følge Klassekampens eksempel og ta menneskers behov for religion på alvor. Vi påstår ikke at Skavlan hørte oss og tok utfordringen, men sist fredag fikk vi et interessant møte med Karen Armstrong, en av verdens ledende religionshistorikere.

I Armstrongs arbeid fokuserer hun på religionenes fellestrekk, og har uttalt at religionene i stor grad sier det samme, til tross for ulikheter på overflaten. Familie & Medier mener dette er en forenkling av virkeligheten som ikke tar religionenes egenart på alvor. Samtidig gav fredagens møte på Skavlan noen interessante innspill fra Armstrong som er verdt å lytte til.

Religionshistorikeren ble utfordret på om det er rom for religion i dag, siden vi har vitenskapen som gir oss svarene. Skavlan viste til katastrofen i Japan, der vi med vitenskapelige svar kunne forklare hva som hadde skjedd.

Svaret hun gav er verdt å tenke litt over. Vitenskapen kan ikke hjelpe oss å takle frykten, uttalte Armstrong. Hun påpekte at vitenskapen er fantastisk og har hjulpet oss uendelig mye. Men den kan ikke gi oss mening. Og vi mennesker er meningssøkende skapninger.

I vårt ekstremt sekulariserte samfunn har vi kjøpt løgnen om at religion er en privatsak som skal gjemmes bort. Mennesker kan godt ha sin tro, bare den ikke kommer til overflaten. Dette har også preget den offentlige debatten, og våre kristne røtter har blitt glemt eller bevisst kuttet av. Med dette fjerner vi kilden til mange av vårt lands sunne verdier, som menneskets unike verdi, omsorgen for de svakeste og høy arbeidsmoral. Vi fratar også meningssøkende mennesker evne og mulighet til refleksjon og religionsforståelse.

Vi er glade for besøket på Skavlan, og ser frem til at også aktive trosutøvere, ikke bare faglige betraktere, får komme og fortelle sine historier.

Innlegget er ukens mediekommentar til Familie & Medier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt