Verdidebatt

Sleipe Mahmoud Abbas

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De palestinske myndighetenes leder, Mahmoud Abbas har valgt å gjøre det samme som Yasser Arafat gjorde i sin tid: Avvise en palestinsk statsdannelse.  Det er to årsaker til dette: Abbas vil ha Øst-Jerusalem, og flytte millioner av palestinere inn i Israel slik at Israel opphører å være en jødisk stat.

Abbas opplyste selv til Washington Post at det i fjor var det hemmelige forhandlinger mellom ham og Ehud Olmert, der Olmert viste kart over 97 prosent av Vestbredden som palestinerne kunne få. Da hadde Israel trukket seg helt ut av disse områdene - slutt på vaktpostene altså. I tillegg foreslo Olmert at man kunne dele suvereniteten mellom de hellige stedene i Jerusalem mellom Isarel, PA, USA, Saudi-Arabia og Jordan. Men følge Abbas var altså "avstanden (mellom partene) for stor".

Jeg synes dette er sleipt, det viser en palestinsk ledelse som fortsetter i et spor som krever smør på flesk. Det er en leder som er mer opptatt av å straffe forhandlingspartneren (les: fienden) enn å trygge sin egen befolkning. USAs president Barack Obama har sagt klart i fra at Israel må forbli en jødisk stat, og at palestinere som fikk flyktningestatus for 60 år siden og deres etterkommere, ikke får flytte tilbake. Det er simpelthen ikke realistisk. Dette vet Abbas veldig godt! Likevel fortsetter han å komme med slike urimelige krav!

Når skal palestinerne få ledere som er realistiske og tenker på folket først?

Kilde: Miff's medlemsblad Midtøsten i fokus nr 4/2009

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt