Verdidebatt

Uten nattverdsfellesskap

Talsmann for Carissimi, Dag Øyvind Østereng, mener at grunnlaget for nattverdsfellesskap med biskop Pettersen ikke lenger er tilstede. Begrunnelsen for dette er grunnet i Pettersens homofilisyn: han forfekter at homofile kan leve ut sine seksuelle preferanser.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som biskop skal Pettersen være overhode og forbilde for prestene i Stavanger bispedømme ideelt sett – men realitetene er at homofilisaken setter et skille mellom de som er for og de som er mot.

Katolikk Bernt Torvild Oftestad sier: ”For Bispemøtet og Lærenemndas flertall var homofilispørsmålet fra første stund et spørsmål som avdekket teologisk uenighet.” Og han forsetter: ”Men avgjørende er det når uenigheten får betydning for praksis - så vel forkynnelse som konkrete handlinger av ekklesiologisk moralsk karakter. I den eldre lutherdom forliggere det en tilnærming til adiaforaspørsmålene som kommer til uttrykk ved et enten-eller. Enten har man evangeliets frihet i det aktuelle spørsmål eller så er man bundet av evangeliet/skriftens lære. Ledelsen i DNK så fra første stund homofilisaken som et adiaforon.”

Altså sees homofilispørsmålet å være av en slik læremessig karakter at den får konsekvenser for forståelsen av evangeliet, og evangeliet er kirkens grunnlag. For når biskop Pettersen forfekter at homofile og lesbiske kan leve ut sin seksualiet, bryter han samtidig med en forståelse av rammene for seksuallivet som kirken har ivareholdt gjennom to tusen år: ekteskapet mellom mann og kvinne. Når så biskop Pettersen påpeker at evangeliet handler om å bekjenne Jesus som Guds sønn – så har han rett i det. Men på hvilket grunnlag er det bekjennelsen skjer? Er det ikke for å få syndstilgivelse? Og når det tradisjonelt kirkehistoriske synet for hva som er rett og galt blir rokket ved, hva da? Er det ikke nettopp biskopens oppgave å forsvare evangeliets budskap og kirkens lære?

Kanskje et poeng å studere Paulus formaning til menigheten i 1. Korinterbrev?

Mvh Johnny Eskedal

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt