Verdidebatt

Hvor er Gud i katastrofen?

I kjølvannet av slike enorme katastrofer som vi har vært vitne til i Japan de siste dagene reiser det seg mange spørsmål: Hvor er Gud i katastrofen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er det slik at Gud tillater slike ufattelig lidelser? Kan Gud være både god og allmektig? Er dette Guds straffedom over menneskene? Mange spørsmål som vi mennesker stiller og må ha lov til å stille. Men det finnes nok ikke noe godt svar. Når det gjelder tema som krig, terror og menneskeskapt ondskap, kan vi prøve å forklare det hele med at Gud lot menneske få en fri vilje og da blir det, på en måte, menneskets problem. Men når det gjelder naturkatastrofer er det svært vanskelig å finne et forståelig svar ut fra menneskelig fornuft.

Vi kan ikke gjøre annet enn å akseptere det faktum at ulykker og katastrofer skjer, og vi trenger ikke å gi Gud skylden for det. Derimot kan vi se for oss en Guds som har omsorg for sine barn. Som lider sammen med de som har mistet familie og hjem. En Gud som gir mennesker nytt mot. En Gud som gir mennesker motivasjon og kraft til å hjelpe sine medmennesker.

Når Gud handler, kan han gjøre det på mirakuløst vis, men oftest handler han gjennom mennesker – Jesu Kristi legeme på jord. I Japan vil han handle gjennom menighetene. Nå får menighetene en unik mulighet til å være lys i mørke. Å være et trygt samlingspunkt der man blir møtt med empati og medlidelse. Et kraftsenter der man kan dele angst og sorg med andre, og bli møtt med varme og fellesskap. Jeg har snakket med våre medarbeidere i Japan. De åpner kirkerommet for traumatiserte mennesker, og gir dem håp og ny mening. De kunne valgt å reise bort – å flykte fra strålefare og fare for nye skjelv. Men de velger å bli for å hjelpe dem som trenger det. Anniken Mori sa det slik:” Jeg tror det er Guds mening at vi har fått slikt et stort menighetslokale. Da kan vi ta i mot mange mennesker som er i nød.”

Når man har mistet alt, stiller man seg gjerne de eksistensielle spørsmålene: Hva nå? Finnes det håp? Er det liv etter døden?

Hva er Guds respons på lidelsen?

Hva er min og din respons på lidelsen?

Denne artikkelen har flere spørsmål enn svar, men la oss være mennesker som bryr oss. Vi kan bety en forskjell!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt