Knut Sand Bakken

64

en synlig folkekirke- eller forening?

De fleste klarer seg tilsynelatende bra uten folkekirken, men en kirke som ikke lever i nåtiden og lytter til det som rører seg i samfunnet, vil på sikt ikke overleve. Den vil på sikt kunne bli en forening for spesielt interesserte!

Publisert: 15. mar 2011

En synlig folkekirke eller forening?


v. seniorprest Knut Sand Bakken

Vi har en åpen folkekirke. Men det er ikke sikkert det fortsatt vil

være slik selv det legges opp til det i kirkereformen. For færre går til gudstjeneste. Når tallene for 2010 foreligger, vil vi se at nedgangen fra de siste år fortsetter. Verre er det at færre blir døpt.

 

Direktoratet for forvaltning presenterte i høst en større brukerundersøkelse for offentlige tjenester i kongeriket. Kirken kom her godt ut. Brukerne opplevde at de ble møtt med respekt i den lokale menigheten. Og det er verd å merke seg. Den lokale menighet står sterkt i folks bevissthet. Den er kirkens bærebjelke!

 

11. og 12. september er det valg til menighetsråd. Mange kirkemedlemmer blir denne våren spurt om å stille som kandidater, men mange svarer nei takk. Det er ikke bare tidsklemmen som hindrer dem fra å stille. Mange føler seg ikke ”kristne nok” De er ressurspersoner i lokalmiljøene og arbeider for et varmere samfunn, men de føler at de ikke passer hjemme i kirkelige råd og utvalg.   Den lokale menighet er ofte fjern fra vår hverdag. Spørsmål kirken er opptatt av angår oss som oftest ikke. 

 

Skal den norske kirke fortsatt være en folkekirke, må den i sterkere grad ha støtte i medlemsmassen.  Det er derfor naturlig at lokalmenighetene er en del i nærmiljøet og engasjerer seg i lokalt.  Menighetsrådene må stå fritt i sitt arbeid.

 

De fleste klarer seg tilsynelatende bra uten folkekirken, men en kirke som ikke lever i nåtiden og lytter til det som rører seg i samfunnet, vil på sikt ikke overleve. Den vil på sikt kunne bli en forening for spesielt interesserte! 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3441 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
12 dager siden / 1225 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 959 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
18 dager siden / 883 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
10 dager siden / 815 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
10 dager siden / 627 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
22 dager siden / 561 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 490 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere