Tore Holte

15

Jakten på den feminine gral

Hva er vel mer hellig enn stedet hvor liv blir til?

Publisert: 12. mar 2011

En viktig kamp i dag er likestilling. Kvinnene ønsker like rettigheter som mennene i verden, og selvsagt skal alle mennesker ha like rettigheter. Men er det dette likestilling handler om? Hva med kvinnelige og mannlige egenskaper?

Vil verden blir bedre om kvinnene får bli soldater, delta i et økonomisk system som er bygget på utarming av andre, eller om de bare gjør denne kraften større og mer effektiv ved kvinnenes større evne til helhetlig tenkning. Nina Karin Monsen sier at kvinner kan bli enda mer totalitære enn menn. De går faktisk forbi mennene på de fleste områder de slipper til, og sjansen for at alt snur seg på hodet er så absolutt til stedet.

Kvinner er i mange tilfeller bedre egnet som lærere og prester. Dette skyldes at hun både føder og i stor grad oppdrar begge kjønn. En mann vet somregel mindre om det kvinnelige enn det en kvinne gjør, men kvinner har en annen kjennskap til kjønnene.

Men en kvinne som får bli prest eller biskop får det på maskuline betingelser. Hun må viderføre kirkens maskuline lære som åpenbart er feil. Gjør hun noe annet mister hun jobben. I praksis betyr dette at kvinnene får lov til å innta verden, men bare hvis de har den maskuline tanke. Tenker og handler som menn. De får hoppe på ski, spille fotball, bokse, delta i den korrupte finansverdenen og sågar gi ordre til krig.

Det er de feminine egenskaper jeg leter etter. De som bibelen kaller "Læren" for de maskuline egenskaper er "Loven" Guds livs og naturlover. De kalles lykten og lyset. Hun er lyset og han er lykten. Kunnskapens og livets tre.

Katolismen beretter om Jesus som det inkarnerte ord, og Sofia som den inkarnerte visdom. Menneskesønnen og Menneskedatteren. Ordet og Visdommen som loven og læren.

Dette er interessant for i bibelen står følgende;

Hør, min sønn, på din fars tilrettevisning og forlat ikke din mors lære! (Ordsp 1,8)

Budet er en lykt og læren et lys
(Ordspråkene 6.20)

Bevar, min sønn, din fars bud og forlat ikke din mors lære! Bind dem alltid til ditt hjerte, knytt dem fast om din hals! Når du går, skal de lede dig; når du ligger, skal de verne dig, og når du våkner, skal de tale til dig. For budet er en lykte og læren et lys.

Hva er vår mors lære?


Vi lære mye om den nye Adam Jesus, menneskesønnen og Faderen, men lite om læren og veien. Vi lærer nesten ingenting om den nye Eva, menneskedatteren og moderen, og dette er en viktig hjørnestein.

For Gud sa la OSS..

Jeg fant en fin liten sak nederst på denne linken som viser litt av problematikken med en maskulin verden.

Jakten på den feminine gral

Vi lever i en verden med et overdrevent fokus på og beundring for maskuline verdier, mens feminine dyder og verdier ikke får den samme respekt og anerkjennelse.

Utøvelse av makt og ledelse, utøvelse av kontroll over andre, skaper ofte beundring og respekt. Til og med forvrengt maskulinitet som krig, vold og brutalitet fascinerer mange. Despoter og tyranner kan faktisk oppleve å bli dyrket av et helt folk. Aviser, TV og radio er fulle av nyheter, kriminalstoff, sport og underholdning. Nærskildringer av krig, vold og elendighet selger. Sport, konkurranser og rangering av mennesker med vinnere og tapere, selger. Men hvor er fred, harmoni og ro? Hvor er forsoning, omtanke og respekten for hverandre? Hvor er det positive stoffet og det som bygger opp?

Utøvelse av avansert retorikk og intellektuelle utlegninger skaper ofte beundring og respekt når debattanter møtes til diskusjon. Til og med ren og skjær manipulasjon av motstanderne fascinerer mange. I offentlige meningsytringer er vi ofte vitne til munnhuggeri, skråsikkerhet, krangel og belæring. Det kåres vinnere og tapere, ikke i edelhet og kunnskap, men i kampteknikk. Men hvor er ydmykhet, forståelse og respekt? Hvor er interesse og nysgjerrighet for andres meninger? Hvor er nyanser og ettertanke? Hvor er evnen til å lytte og viljen til å gjøre hverandre gode?

Det produseres en mengde varer som bidrar til økt materielt forbruk. Det produseres enorme mengder informasjon, signaler, stråling og stimuli. Verden er i en konstant modus av produksjon, handling og stress. Nye mål og ambisjoner. Tidspress. På bekostning av tid til å motta og fordøye. På bekostning av ro og ettertanke. En konflikt mellom handling og væren. En fortrengning og undertrykking av det feminine i oss selv og andre.

Vår medieverden er full av mennesker som ønsker personlig beundring mer enn respekt for hva de står for som menneske. En kamp for å komme i rampelyset. Et kjendishysteri uten like. En populærkultur hvor ungdom stiller først og eldre sist. Men er idol det samme som ideal? Er utseende bedre enn visdom og levd liv? Hva hjelper det med vakker kropp og pene klær hvis mennesket er ulykkelig og ikke har kontakt med sitt eget hjerte. Når skal det bli populært å være ydmyk og tre ut av sentrum og rampelys og gjøre andre gode? Når skal man sammen søke det som er godt, sant og riktig for helheten?

Kampen for likestilling mellom menn og kvinner pågår fortsatt. En kamp som fokuserer på kvinner mer enn det feminine prinsipp. Men når den dag kommer at de feminine verdier verdsettes like høyt som de maskuline, når det feminine og det maskuline kommer i balanse, i mennesker og mellom mennesker, da vil likestilling mellom menn og kvinner være en selvfølge. Kilde

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Ann Christin Eriksen

3 innlegg  770 kommentarer

Likeverd er viktig

Publisert over 9 år siden

Likestilling og likerverd er i mine øyne to forskjellige ting. Likeverd forteller at begge kjønnene er like viktige og at våre roller blir verdsatt enten vi er mann eller kvinne. Gjensidig respekt er viktig og grunn til at feminismen har oppstått er vel dessverre mye vi kan takke mange menn for. Det har vært altfor mye sjåvinisme og urettferdighet som etter hvert har egget på seg en del sinne fra kvinner. Men vi er forskjellige, menn og kvinner. Visse ting passer best for menn og andre ting passer best for kvinner. Feministene har tøyd grensa altfor langt, det er de som har blitt vår(kvinner) verste fiende, føler jeg da. De streber etter å bli menn, og det å være kvinne å ha evnen til å føde, oppdra/passe barnet, være feminin og jentet ser det ut som de forakter. Enda det er slik vi er skapt.

Og som du skriver så har kvinnen en mer medfødt omsorg enn det menn har. Menn har også omsorg for all del, men det ligger mer i kvinnen og det er vel derfor også mannen trenger oss, slik vi trenger menn til å gjøre det "tyngste"

Vi fyller hverandre med andre ord:)

Kommentar #2

Mai-Liss Hauger

69 innlegg  1261 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Tore Holte. Gå til den siterte teksten.


Kampen for likestilling mellom menn og kvinner pågår fortsatt. En kamp som fokuserer på kvinner mer enn det feminine prinsipp. Men når den dag kommer at de feminine verdier verdsettes like høyt som de maskuline, når det feminine og det maskuline kommer i balanse, i mennesker og mellom mennesker, da vil likestilling mellom menn og kvinner være en selvfølg

Klokt sagt.

Det er jo ikke om å gjøre at kvinner skal bli menn.Der har nok likestillingkampen bommet kraftig på målet.

Kommentar #3

Tore Holte

15 innlegg  131 kommentarer

Hjertelig takk for svar:)

Publisert nesten 9 år siden

Beklager at jeg ikke fikk kommentert dette, men jeg var faktisk innom to ganger, men var ikke helt i rett modus.

:)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere