Verdidebatt

Vil skifergass gjøre Vesten energiuavhengig?

De siste årene har Vesten begynt å utnytte sine enorme skifergassressurser. De politiske implikasjonene er lovende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Peak oil synes å være en realitet, både i Norge og resten av verden. Dette har hardnet spillet om energiressurser, spesielt olje og gass, og har gitt autoritære land som Russland, Iran og Saudi Arabia gode kort, men nå i det siste har det dukket opp noe som kan forandre energibalansen.

Gassprisen har allerde stupt i USA og den har falt i resten av verden, for man har klart å få kommersiell utnyttelse av enorme skifergassressurser.

Teknologien er dessverre ikke uten miljømessige faremomenter. Det brukes kjemikalier og det er risiko knyttet til å hente ut gass fra jorden under bebygde strøk, men om dette vil være til hinder for betydelig utnyttelse på sikt er usikkert, for de økonomiske og politiske konsekvensene er positive, om enn kanskje ikke for Norge, så for vesten generelt.

For det er enorme ressurser som finnes, både i USA og Europa. Potensielt vil disse kunne frigjøre vår verdensdel fra utpressing, både fra Russland og fra Midt Østen. Forhåpentligvis vil det også kunne gjøre det globale spillet som pågår om energiressursene i den muslimske verden, fra Sudan til Turkmenistan, mindre viktig.

Formodentlig vil også strømregningene falle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt