Verdidebatt

Snever partipolitisk preferanse hos Menneskeverd?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Idag har jeg mottatt emailer fra henholdsvis livsretts-organisasjonen Menneskeverd og Kristelig Folkeparti. Brgge inneholder sterke appeller om å skrive under på underskriftslister imot aktiv dødshjelp.

Menneskeverd skriver: "I samarbeid med KrF, har Menneskeverd tatt initiativet til en underskriftskampanje mot aktiv dødshjelp og for livshjelp. Det er mange saker som har gått gjennom Stortinget uten at det er reagert skikkelig fra opinionen. Nå har vi sjansen til å være føre var og vise at vi vil satse på livshjelp!" Videre skriver Menneskeverd: "Dette er en av de viktigste menneskeverdssaker dette året. FrP vedtok på sitt landsmøte i vår å innføre aktiv dødshjelp som en del av norsk helsetjeneste. Det er en grense vi ikke kan og vil krysse. Nå kan vi være tidlig ute med å sette agendaen! Vi håper å få inn minst 20.000 underskrifter før stortingsvalget. Dette vil kunne være en viktig opinionsdanner slik at vi får satt dagsorden før debatten når Stortinget – antakelig i neste periode. Vi håper du skriver under og på den måten løfter frem livshjelp som et alternativ til aktiv dødshjelp. "

KrF har mange av de samme formuleringer, men skriver også: "I flere fylker kan valget avgjøres av 1-200 stemmer. Denne aksjonen kan være det som avgjør! Kan du hjelpe oss med 100 underskrifter (eller så mange som mulig) vil vi få stor oppmerksomhet rundt saken og trolig vinne en del velgere tilbake til KrF".

Det er prisverdig at KrF tar dette initiaivet. Jeg syns KrF har klargjort sitt ståsted på en positiv og konstruktiv måte, og som politisk parti er det rett at de benytter enhver anledning til å presentere sitt program og sine kandidater.

Imidlertid tror jeg det er uklokt av livsrettsorganisasjonen Menneskeverd, under fem uker før et stortingsvalg, å gå ut med sterke appeller sammen med ETT PARTI, når det er lett for Menneskeverd å konstatere at det finnes et bredt engasjement imot aktiv dødshjelp i flere partier, herunder også Kristent Samlingsparti (KSP).

Jeg vil utfordre Menneskeverd til å gjennomtenke sin strategi i så måte. I den verdibevisste del av befolkningen er det mange partipolitiske preferanser, og her må vi unngå for enhver pris at snevre preferanser hos Menneskeverds ledere skal svekke kampen imot abort og imot aktiv dødshjelp.

Denne uken er en stor annonse blitt innrykket i den kristelige pressen om ekteskapsloven. Her er det MorFarBarn og Nordisk Nettverk for Ekteskapet som presenterer hvilke partier som godtar den nye ekteskapsloven, og hvilke som vil reversere den. Jeg er glad for å konstatere at disse to brede, faglig dyktige organisasjoner hever seg høyt over snever partipolitikk, og presenterer samtlige fire partier som vil ha omkamp om ekteskapsloven, herunder også Kristent Samlingsparti.

Noe å tenke på for Menneskeverd?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt