Herdis Alfredsen

7    86

Butikkvin = billigvin

Debatten om vin- og brennevinssalg i dagligvareforretningene har igjen våknet til liv. De som er for viser stadig til andre europeiske land hvor slike varer selges over disk på supermarkedene. Nå skal Vinmonopolet øke åpningstidene.

Publisert: 23. feb 2011 / 27 visninger.

Ja, bestemt er det jo ikke, men de som tjener penger på salgsmonopolet ønsker selvfølgelig å gjøre det mer tilgjengelig og attraktivt for folk. Økt tilgjengelighet ved lengre åpningstider er et høyst aktuelt virkemiddel, selv om noen hevder dette slett ikke vil bidra til noen boost i omsetningen. Er det lov å spørre hvorfor man da skal øke åpningstidene? Er ikke økt omsetning målet for alle som driver med salg??

Vinmonopolet selv ser visst ikke på økte åpningstider som et alternativ for å gjøre seg selv mer attraktiv, og om mulig kanskje bidra til å kunne demme opp mot et supermarkedsalg av vin. Ansvarlighet er mantraet til Vinmonopolet. Men de sitter kanskje ganske godt i monopolstolen sin..?

Jeg vet ikke om tilhengerne av monopolets opphør og salg over disk i matforretninger baserer dette synet på hvor lettvint det er andre steder, ut fra kortere ferieopphold i andre europeiske land, eller de har bodd utenlands over en lengre periode, og på den måten har gjort seg opp kvalitative erfaringer som tilsier at de vet hva de snakker om. Min personlige erfaring begrenser seg til kun 4,5 år i Nederland, hvor vin og annen alkoholholdig drikke sto stablet i de fleste supermarkeder. Brennevin og kvalitetsvin og andre produkter av god kvalitet innenfor denne varegruppen fant man i dertil egnede salgslokaler a'la Vinmonopolet. (Brennevinsutsalg.)

I land hvor alkohol selges over disk i matvarebutikkene har de gjerne en helt annerledes drikkekultur enn det nordmenn er beryktet for å ha. Vår hang til å drikke oss fra sans og samling i en hver anledning oppleves av flere Norges-entusiaster, som svært tacky, og de fleste jeg har snakket med er faktisk av den oppfatning at det er svært forståelig at man ikke selger slike varer over disk på hvert gatehjørne i Norge.

Vin kjøpt på supermarkeder og i lokale matforretninger vil ha stor variasjon i kvalitet og lagringsevne på grunn av den manglende muligheten til skikkelig plassering og temperatursvingninger som bidrar til å forringe kvaliteten på produktene.

Jeg tror at de som kjøper vin og er bevisste på at det skal være god kvalitet på det de kjøper og drikker, fortsatt vil ønske å kjøpe den fra forretninger hvor de vet hvordan slikt skal håndteres. De som drikker vin fordi de ikke liker øl, og planlegger helgefylla på supermarkedet, de er ikke opptatt av lagringsevne eller temperaturer, de vil ha lett tilgjengelighet, lav pris og et brukbart utvalg. Det er de færreste av oss som har råd til å leve så ødslig at vi drikker oss fulle på vinflasker til over 1000 kroner flaska, selv om det selvfølgelig finnes de som kan koste på seg det også.

Med "Vinmonopol i alle kommuner", og åpningstider som ikke tilsier at folk må bruke lunsjpausene på jobb til å handle, så vil man ha god tilgang på ei produktgruppe som trenger mer kompetanse enn håndtering av dagligvarer i butikkene våre. Det vil være lettere å unngå salg til mindreårige. Norge er ikke en vindrikkende nasjon på linje med Frankrike, Spania eller Italia, hvor vin til maten er dagligdags. Prisnivået er selvfølgelig noe man kanskje burde sett litt på, men foreløpig synes jeg personlig det er viktigere å få ned avgiften på mer nødvendige produkter, som strøm, drivstoff og helsetjenester.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

I butikk? Neitakk...

Publisert nesten 7 år siden

Var ikke noe for vinmonopol før, men har, etterhvert som jeg har blitt glad i et glass med god rødvin til fest, blitt mer og mer for og jeg skal forklare hvorfor.

 

Tenk deg at du kommer ned på Rimi og skal ha en vin som går til grillet laks og en ung gutt, nettopp ut av skolen, kommer for å hjelpe deg.... Hvor mye kunnskap har han om evnet? hvor mye hjelp får du? På vinmonopolet møter du faktisk ekspertisen, de har greie på vin (og sikkert det andre de selger også) og jeg har flere ganger bestilt vin sorter som monopolet her jeg bor ikke har og det har ikke vært noe problem. Så har du det andre aspektet med vin i butikk... Vi kommer, i god billigkjede ånd, kun til å få tilgang til de aller billigste vinene på markedet, akkurat som maten de fleste "billig" kjeder selger oss. Mye av den maten er så tredje sortering at en ikke finner det i butikker nedover i europa engang. Husker hvor overasket jeg ble når jeg kjøpte olivenolje på en butikk nede i italia for noen år siden og det gikk opp for meg at vi kjøper vannblandet olivenolje her i landet, solgt til oss som "virgin", altså første gangs presset olivenolje.... Og sånn er det, omtrent uten unntak, med resten av maten de selger også, de finner det billigste av det billige og vi, som kun er ute etter å spare noen kroner, lar oss lure til å tro at disse billig kjedene omtrent gir oss disse varene fordi de er snille og vil oss så vel.... For hvor billige var de varene hos når grunderene av disse "billig" butikkene har blitt milliardærer lurer jeg?

Det jeg er redd for hvis vin og andre varer går til butikk er kvaliteten på varene, men også servicen du får når du skal handle inn en god hvit vin til fisk.For hvor billige er egentlig disse varene når grunderene av disse "billig" butikkene har blitt milliardærer av salget lurer jeg?

Så har du nok et viktig aspekt og det er hvem de selger til. Matvare butikken selger alkohol til så og si alle som SER gamle nok ut, jeg har selv stått bak ungdommer som så ut som de ikke var en dag over 16 som fikk kjøpt store kvanta med øl og da jeg påpekte for ekspeditøren at han kanskje burde sjekket alderen på dem fikk jeg en skyllebøtte av både ekspeditøren og ungdommene om å passe mine egne saker og jeg forklarte at det var akkurat det jeg gjorde, da jeg selv har ungdommer i den alderen og ikke vil at de skal få kjøpt alkohol før de er ihvertfall gamle nok til å kjøpe det på lovelig vis... Av meg får de ikke en dråpe før de er gamle nok til det, der er jeg beinhard!!!  Så jeg har mine tvil på dette området også om butikker skal selge alt..... På vinmonopolet har jeg opplevd det motsatte mange ganger, er de i tvil spør de etter legitimasjon. ALLTID!! Har flere ganger spøkt med betjeningen når de har spurt folk foran meg i køen etter legitimasjon og lurt på om ikke jeg ser for ung ut også.... he he.

Så nei, jeg vil ha alkohol hos de profesjonelle, der både styring, kvalitet og kontroll kan opprettholdes på et nivå som er akseptabelt. Mulig at jeg er gammel og "purturiansk", men jeg ser overhodet ingen grunn til at butikkene skal overta dette når vi har fått monopol så og si overalt i landet.

Blir vin solgt over disk i butikk så er jeg redd den vinen vi får kjøpt blir av det billigste merkene, både i pris og i smak... Så neitakk, vi opprettholder monopolet slik det er i dag. Ingen grunn til å forringe kvalitet over kvantitet på det området!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
3 minutter siden / 53 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
33 minutter siden / 673 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 673 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Plast, et miljøproblem
rundt 1 time siden / 4832 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1070 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 673 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 673 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 673 visninger
Ingebjørg Kesseboom kommenterte på
Jeg vokste opp med «Død over Israel!»
rundt 10 timer siden / 10229 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 10 timer siden / 1070 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 11 timer siden / 1292 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Drømmen om evig liv forsurer tilværelsen
rundt 11 timer siden / 611 visninger
Les flere