Verdidebatt

Verden er liten

Sett langt nok bortenfra ser jordkloden ut som en liten petriskål. En slik skål man dyrker bakterier i.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en petriskål vokser bakteriene til næringsstoffene er oppbrukt.  Men med energitilførsel utenfra har jorda forutsetning for et yrende liv i økologisk balanse. Her er livet et samspill mellom milkroorganismer, planter og dyr. Men ett dyr, mennesket, har noen helt spesielle skavanker. Det ødelegger for seg selv og andre organismer, og tror at det faktisk får det bedre på denne måten.

Eller kanskje det heller er slik at vi sitter fast i et spindelvev av materiell velstand og økonomisk vekst, og synger “Always look on the bright side of life” mens vi venter på edderkoppen.

Jeg er optimist og tror vi vil sette beina på bakken tidsnok.  Stadig flere forstår at “det gode liv” ikke har med antall husholdningsartikler å gjøre, mest mulig arbeidstid utenfor hjemmet eller BNP og størrelsen på lån vi kan betjene. Det rører ved mange å høre at vi er mer stresset nå enn vi var før, at vi har mindre tid til omsorg for hverandre nå, og at gjenstander ikke lengre gjør oss lykkeligere fordi vi har nådd et nivå der anskaffelse av en gjenstand bare fører til at vi ønsker oss en ny. Jeg tror kunnskap er en nøkkel, og frigjørelse fra det gamle spindelvevet.

Verden er liten og begrenser hva vi kan finne av materiell lykke. Men lykke begrenses av mennesker, ikke av verden. Vi må bare se litt større på ting.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt