Verdidebatt

En tankevekker for en nybegynner-blogger

Det jeg skriver på min blogg her på VD, kan faktisk brukes og endog gjengis på den måten en journalist finner det for godt ellers i avisen. Selv har jeg liten mulighet til å gå direkte inn og rette opp evt. misforståelser.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg la merke til artikkelen som lå ute på vl.no i går ang. Anfindsens uttalelser om sjørøvere og behandligen av disse, på sin blogg.

Selv reagerte jeg litt på måten hans uttalselser ble gjengitt, for dem som ikke selv hadde lest bloggposten.  Jeg er opptatt av at ting skal gjengis rettferdig overfor den som har produsert teksten. Og jeg merker meg faktisk at Anfindsen for noen bloggere er blitt en slags fritt vilt for negativ omtale og tiltale. Det er alvorlig, slik jeg ser det. Han tåler det sikkert godt, hva vet jeg, men jeg mener det likevel ikke bør forekomme på et verdidebatt-forum.

Det stod å lese at Anfindsen gikk god for skipsrederens metoder og også åpnet for at man kunne henrette sjørøvere som overgav seg, på stedet. Vel... slik kunne man også tolke det som stod. Slik valgte f.eks. ikke jeg å tolke det. For han skrev faktisk også at han ønsket dette utredet i større grad, før han ville ta stilling. Da blir det litt opp til den som gjengir, hvilket bilde man ønsker å skape av f.eks. Anfindsen (eller kanskje neste gang meg selv eller noen andre).

Jeg leste videre at Anfindsen fikk mye motbør, ikke minst fra Ekeland Bastrup. Det ble vist til hans kommentar, men det  journalisten faktisk utelot å nevne, var at nevnte kommentar fra E.Bastrup faktisk var et svar til en annen deltaker enn Anfindsen. Dermed ble bildet også der noe skjevt, mener jeg. Anfindsen hadde ikke (som det ble antydet), nevnt noe som helst om at ikke sjørøvere hadde samme verdi som sjøfolk! Det var en annen som skrev om dette, men heller ikke han hadde denne tanken bak det han skrev, kom det frem.

I dag kan man samme sted lese at Anfindsen beklager at han åpnet for henrettelse på stedet. "Anfindsen angrer - vil ikke henrette pirater", er den tabloide overskriften.  Vel, han gjorde vel egentlig aldri helt det, slik jeg tolket han, men han har nå selv valgt å beklage, så det skal jeg ikke blande meg ytterligere borti.

Men jeg må si jeg er sterkt betenkt i forhold til å skrive flere innlegg på min blogg når jeg ser hvordan dette faktisk kan brukes og etter min mening også misbrukes.

Nå er ikke undertegnede i målgruppen: "bloggere man er ivrige etter å beholde på VD", så det er nok slett ingen som bryr seg om min mening i denne sammenheng. Selv er jeg bare en ukjent Johansen - en hvemsomhelst igrunnen. Og enkelte ville nok bare gledet seg over at jeg forsvant herfra. Jeg er blitt kalt for kjeftesmelle, og en av de vanskelige å forholde seg til osv.  Jeg skal være rettferdig å tilføye at det ikke gjelder mer enn et par tre selvsikre menn (etter min mening). Men dog. Det føles uansett ikke greit for noen å bli fremstilt negativt og i et lys som blir hengende ved en som person i uminnelige tider. Jeg vil tro at dette må føles enda mindre greit når man faktisk er en kjent person med et kjent navn.

Jeg skulle virkelig ønske at VD/VL ville se på sin praksis når det gjelder det å gjengi. For der må man vel kunne forvente den største nøyaktighet - når man faktisk bruker en bloggpost med endel personlige tanker og vurderinger. Nå kjenner ikke jeg til om Anfindsen var kontaktet på forhånd, men det håper jeg jo.

Jeg vil også nevne modereringen til VD - jeg har lest i gamle tråder at dette er et tema som mange har tatt opp før. Likevel er det fortsatt slik at man her opererer med å la folk stå i gapestokkmodus. Med fete typer står en der med vedhenget: slettet pga. avsporing - eller enda verre: pga. brudd på etiske retningslinjer. Ingen vet hva det stod der - så mye kan tenkes og menes om nettopp det. Hvorfor kan man ikke ganske enkelt gjøre som man gjør på andre nettsteder - skrive et diskret: kommentaren er fjernet? Jeg synes man bør ha en meget god grunn for å fortsette gapestokk-praksisen. Og jeg håper at jeg vil få et svar fra redaksjonen på dette. Jeg synes rett og slett praksisen er uverdig og jeg har lest at jeg ikke er alene om å synes det.

Dette er ikke vondt ment overfor enkeltpersoner, men det er tanker jeg gjør meg om det å blogge og de følger det faktisk kan ha for en uvitende stakkar. Det er mye å tenke gjennom og ta stilling til. Men kanskje ikke bare for den enkelte blogger, men også for de som driver nettstedet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt