Svein Nyborg

86

Å være

Publisert: 15. feb 2011

luft er å være usynlig, smaksløs, uten en lyd, uten smak og følelse. Å være hydrogen, som er det vanligste grunnstoffet i universet er også en anonym tilværelse, det kan ikke høres, sees, luktes, føles el smakes, men mixer du de to faller blandingen ned og kalles vann. Da er vanndråpen en del av havet, den kan høres når den settes i bevegelse, sees, føles, luktes og smakes, men det vet den ikke selv siden den ikke er seg selv bevisst, den forstår ikke engang at dersom det livgivende havet forsvant så ville den selv også forsvinne som dugg for sol.

En slik menneskedråpe i det altomsluttende havet er bevisst bundet sammen av de 2, luft og hydrogen (pluss litt støv sånn i farten), født i og gjennom vann, holdt i live av vann og aner ingenting om livet på utsiden av sin eksistens. Den lever egoistisk i sin egen dråpe som en mottager av liv, som et paradoks er den livgivende men kjenner ikke skaperen av livet.

Kunne vanndråpen finne en stige og klatre opp og gå på vannet ville den bli seg selv bevisst og forstå at han og faderen er ett. Ovenfra ville den se seg selv og kunne erkjenne; “Jeg Er, jeg og faderen vi er ett”.

Men vanndråper holdes vanligvis på sin plass av begrensningene i sin religion, de tør ikke tro over fornuft, de eksisterer dømt til å vandre i sitt evige kretsløp, de som går på vannet er sjeldne og kalles både hyklere, vranglærere og verre ting. Bortsett fra de som bryter ut av fangenskapet da og blir fri (til å gå på vannet), de forstår. Men det må gjøres før de fordamper og dør, da er det for seint og de dømmes til å gå runden sin, igjen, sammen med de som vet best.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
28 dager siden / 2914 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 1427 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
16 dager siden / 1120 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
29 dager siden / 630 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
9 dager siden / 611 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
14 dager siden / 586 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
7 dager siden / 469 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere