Svein Nyborg

86

Å være

Publisert: 15. feb 2011

luft er å være usynlig, smaksløs, uten en lyd, uten smak og følelse. Å være hydrogen, som er det vanligste grunnstoffet i universet er også en anonym tilværelse, det kan ikke høres, sees, luktes, føles el smakes, men mixer du de to faller blandingen ned og kalles vann. Da er vanndråpen en del av havet, den kan høres når den settes i bevegelse, sees, føles, luktes og smakes, men det vet den ikke selv siden den ikke er seg selv bevisst, den forstår ikke engang at dersom det livgivende havet forsvant så ville den selv også forsvinne som dugg for sol.

En slik menneskedråpe i det altomsluttende havet er bevisst bundet sammen av de 2, luft og hydrogen (pluss litt støv sånn i farten), født i og gjennom vann, holdt i live av vann og aner ingenting om livet på utsiden av sin eksistens. Den lever egoistisk i sin egen dråpe som en mottager av liv, som et paradoks er den livgivende men kjenner ikke skaperen av livet.

Kunne vanndråpen finne en stige og klatre opp og gå på vannet ville den bli seg selv bevisst og forstå at han og faderen er ett. Ovenfra ville den se seg selv og kunne erkjenne; “Jeg Er, jeg og faderen vi er ett”.

Men vanndråper holdes vanligvis på sin plass av begrensningene i sin religion, de tør ikke tro over fornuft, de eksisterer dømt til å vandre i sitt evige kretsløp, de som går på vannet er sjeldne og kalles både hyklere, vranglærere og verre ting. Bortsett fra de som bryter ut av fangenskapet da og blir fri (til å gå på vannet), de forstår. Men det må gjøres før de fordamper og dør, da er det for seint og de dømmes til å gå runden sin, igjen, sammen med de som vet best.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
21 dager siden / 1781 visninger
Selvgodt norsk snobberi
av
Espen Ottosen
rundt 1 måned siden / 1494 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
29 dager siden / 1383 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
17 dager siden / 1134 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
21 dager siden / 1055 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 1 måned siden / 810 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
11 dager siden / 809 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere