Verdidebatt

Gahr Støre nekter å kalle Vigrid for nazister

Utenriksminister Jonas Gahr Støre nekter å kalle Hamas for terror-organisasjon. Dette "behøver" en sarkastisk uekte artikkel som heter: Gahr Støre nekter å kalle Vigrid for nazister. For hvor ligger den grunnleggende forskjellen mellom H og V?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Så her følger den uekte artikkelen (bare for å presisere det grundig):

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke kalle Vigrid for en høyre-ekstrem organisasjon. Det ble klart i Stortingets spørretime onsdag.

Det var Hans Olav Syversen (KrF) som stilte følgende korte spørsmål til Støre:

– Mener regjeringen at Vigrid er en høyreekstrem organisasjon eller ikke?

Utenriksministeren svarte at dersom Syversen etterspør en bindende juridisk kategorisering av Vigrid som en høyreekstrem organisasjon, må svaret bli at regjeringen ikke setter slike merkelapper.

– Vi skal være forsiktige med å sette merkelappen «høyre-ekstrem» på noen organisasjoner dersom det skal ha en juridisk mening.

– Ser vi på historien finner vi at en lang rekke organisasjoner, i fortid og nåtid, har begått rasistiske handlinger og som vi har tatt avstand fra, men at vi ikke av den grunn har definert organisasjonen som en høyre-ekstrem organisasjon.

– Spørsmålet er nemlig hva difinisjonen fører til, hva vi legger vi i en slik status, svarte utenriksministeren.

Avstand fra nazisme

Gahr Støre la til at regjeringen tar skarp avstand fra enhver fremmedfiendtlig handling, uavhenig av hvem som står bak.

– Utfordringen knyttet til politisk dialog oppstår i møtet med organisasjoner som begår rasedrap og med det stiller seg på utsiden av det internasjonale samfunn og normale relasjoner. Vigrid er i dag i en slik kategori. Men jeg mener det er uklokt å avskjære muligheten for dialog overhodet.

– Norge opprettholder sitt syn om at Vigrid må etterleve det internasjonale samfunnets krav om nye nordmenns rett til å eksistere, avstå fra bruk av vold og respektere inngåtte avtaler.

– Det er norsk politikk å være i dialog med alle parter i Norge. Slik har det vært i mange år. Denne kontakten skal vi bruke til å være utvetydige og kompromissløse når det gjelder vår forankring i universelle verdier og normer og motstand mot enhver handling som kan kalles rasistisk, sa utenriksministeren.

Jeg er helt overbevist om at det innen Vigrid finnes krefter som vil i en annen retning enn de ekstremistiske.

Kilde <----- Se ekte tekst her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt