Verdidebatt

Styrket argumentasjon for Israelboikott?

Ulike innslag i media tyder på at det var noen som trodde på nyhetsinnslaget i januar i år om at Den palestinske myndighet (PA) i 2008 var villig til å oppgi det jødiske kvarter og flere bydeler i Jerusalem utenfor den grønne linjen. PA skulle til og med ha vært villig til å diskutere bruken av Tempelplassen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fylkesleder i Vest-Agder Sosialistisk Ungdom, Pål Yasin Ezzari, er typisk for naiviteten blant palestinavenner og folk på venstresiden. Hans kriver triumferende i Fædrelandsvennen 28. januar at Israel hadde vist sitt sanne ansikt ved å avslå dette generøse tilbudet, som israelerne fikk den gang Ehut Olmert var statsminister og Zippi Livni utenriksminister. PAs sjefsforhandler var Abu Ala. Hva Israel hadde tilbudt som motytelse for PAs generøse tilbud, kom ikke klart frem i nyhetsinnslaget. Underforstått: Intet!

Dette tilbudet ble forkynt for all verden av Al-Jazeera som hadde fått tak i Wikileaks rapport og videreformidlet den til vestlige medier, bl.a til The Guardian i Storbritannia. Derfra gikk gladmeldingen ut til Palestina- og Israelsvenner rundt forbi på kloden, som enten begeistret trodde på nyheten, eller som fikk mistanke: Dette er for godt til å være sant! Det innvarsler eventuelt en ny tid i Midtøsten. Likevel ble det umiddelbart fra flere hold, bl.a. fra fylkeslederen i Vest-Agder Sosialistisk Ungdom, oppfordret til boikott av Israel: Naiviteten på venstresiden fornekter seg ikke. Palestinerne hadde med dette utspillet etter sigende vist sin forhandlingsvilje og avslørt Israel som det store hinder for fred i Midtøsten. PAs vanlige forhandlingsstrategi «alt eller ingenting» var tydeligvis forlatt. Spørsmålet var imidlertid hvor lenge Al Jazeeras utrolige avsløring ville stå uimotsagt?

Det var ikke lenge. Gladmeldingen liknet ikke på palestinernes vanlige forhandlingsstrategi: Å vise og deretter gi fra seg de beste kortene før forhandlingene hadde begynt. Nedturen for palestinavenner og folk på venstresiden må ha vært hard og brutal da den palestinske sjefsforhandler, Saed Erekat, i kraftige ordelag i slutten av januar i år gikk ut i media og angrep Al-Jazeera for falsk ryktespredning. Han kalte rapporten i den arabiske avisen for å være en samling grove løgner. Det kan være vondt å ta sannheten innover seg. Det har Jonas Gahr Støre fått erfare etter hans premature utspill i forbindelse med fordømmelsen av Israels bording av Marmara utenfor Gaza våren 2010.

Snipp snapp snute, så var eventyret om palestinernes forhandlingsvilje ute! Men det går an å lære noe av denne mediestunten: Journalister og venstresidens politiske aktører, især i SV, bør drøye litt med fordømmelsen av den ene part i Midtøsten- konfllikten til støvet har lagt seg. Da kan et annet og sannere bilde av terrenget stige frem av tåken, slik det også skjedde etter Marmara-stuntet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt