Verdidebatt

Ansiktet mangler

80 sultestreikende etiopiere i Oslo domkirke ligner til forveksling på Maria Amelie, men de har ikke noe ansikt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter en stille demonstrasjon i Oslo sentrum, toget 80 etiopiske asylsøkere til Oslo domkirke mandag kveld. De slo seg til i kirkehuset og meldte fra at de hadde satt i gang en sultestreik for å få lov til å bli i Norge. De krever at deres asylsøknader blir individuelt behandlet, ikke kollektivt.

En stor del av de sultestreikende har vært ulovlig i Norge i mange år. Akkurat som Maria Amelie har noen av dem hatt jobber, men mangler papirer som gir dem oppholdstillatelse.

Maria Amelie ble sendt ut av landet, men har fått løft om å kunne komme tilbake fra Moskva fordi hun har et jobbtilbud. Så lett er det ikke for etiopierne. Det norske folk har ikke ett bestemt ansikt å forholde seg til.

Mange arbeidsgivere var villige til å stille opp for én person som fikk enorm medieoppmerksomhet. Etiopierne kan ikke forvente at de får noe forhåndsløfte om fast arbeid. Selv om regjeringen har laget en lex Maria Amelie-paragraf, vil denne neppe kunne brukes på etiopiernes situasjon.

Med ett fungerende toalett, vil det raskt bli en prekær hygienisk situasjon i Oslo domkirke dersom asylsøkernes aksjon blir langvarig. For norske myndigheter kan det bli en svært ubehagelig sak om de skal leve lenge under uverdige forhold.

Det er ikke lett å løse opp i situasjonen fordi norsk politi alltid har respektert kirkeasylet. Dette bruker asylsøkerne bevisst for å få ordentlig oppmerksomhet om deres sak.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt