Verdidebatt

Puss støvet av de kristne symbolene!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Okkulte ord og symboler er blitt vanlige i internasjonal popkultur. Enkelte symboler henspiller på ondskap og satanisme (jfr. innlegget ”Okkult symbolbruk i populærmusikk” av Tor Øyvind Westbye). Et godt mottrekk fra oss som er kristne, er at vi blir oss bevisste våre egne kristne symboler og bruker dem.

I yngre dager ble jeg bedt om å undervise noen ungdommer om de kristne symbolene. Da måtte jeg først sette meg inn i det selv. Jeg var prest i en kirke som var rikt utsmykket, og jeg hadde en bok å slå opp i. Det åpnet en hel verden for meg. Fra da av har jeg hatt øynene med meg når jeg har besøkt kirker jeg er kommet til. Jeg har brukt symbolene, de liturgiske fargene og kirkekunsten aktivt i min undervisning og forkynnelse som prest. Barna følger med på det jeg sier – de får noe å se på. Det er ikke så dumt for de voksne heller. Gud sender sitt budskap på flere kanaler. Han tar alle våre sanser i bruk for å få sagt det han vil.

Symbolene har sin viktige plass i hverdagslivet. Noen har en fisk bak på bilen for å vise at de tror på Jesus Kristus, Guds Sønn, Frelseren – forbokstavene blir til det greske ordet for fisk. Mange bruker et kors, et anker og et hjerte som smykke. Det er symboler for tro, håp og kjærlighet. Kanskje det henger et malt, lite skilt i gangen hjemme med bilde av et kors og en krone. Eller det henger et ikon i stua. Ikonene er fulle av symbolikk, og derfor er det godt å få litt hjelp til å tolke dem.

Når jeg preker, bruker jeg symbolene i kirkehuset som pedagogisk hjelpemiddel. De er med og levendegjør budskapet fra Guds ord. Og om folk skulle miste konsentrasjonen mens jeg snakker, så har de allikevel noe som taler til dem fra kirkens vegger og kor. I utallige brylluper og begravelser har symbolene og kirkekunsten gjort det lettere for meg å finne ord til det jeg vil si, slik at det blir levende og forståelig.

De kristne symbolene utgjør et internasjonalt fellesspråk. De knytter oss til en gammel, felleskristen tradisjon. De er noe vi har sammen med kristne fra hele verden. Symbolene styrker kristen tro og identitet.

Her er det bare å gå på oppdagelsesferd! Hvorfor ligger så mange kirker mot øst? Hvorfor er det bilde av en pelikan i kirken, og hvorfor hakker den seg i brystet? Hva betyr hodeskallen som er malt under korset? Og hvorfor har en klassisk betlehemsstjerne fem takker?

For å svare på det siste, som et eksempel: At betlehemsstjernen har fem takker, skal minne oss om de fem sårene Jesus fikk på korset – i hendene, i føttene og i siden. Stjernen knytter altså en forbindelse mellom jul og påske. Den forteller oss at barnet som ble født, skulle bli verdens frelser.

Lady Gaga og alle de andre får styre med sitt. Vi kristne har våre egne symboler. Det er symboler som leder oss til rettferdighet og forsoning, godhet og håp. La oss bruke dem!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt