Verdidebatt

Tester helbredelse på åpen gate

Unge, uerfarne fjortiser kurses i helbredelse. «Eksamen» er å helbrede vilt fremmede på gata.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ungdom kurses i gatehelbredelse. Er det ok å ta kaste seg over vilt fremmede på gata og tilby helbredelse der og da?

Konfirmanter som deltok på Impuls sendt ut på gata for å "teste" om helbredelse funker. I følge Impuls sitt seminarprogram var det dette et seminar med Sam Lovell - arrangøren skriver følgende i programheftet:

"Kristendom er ikke kjedelig! Spesielt ikke når du står på siden av noen på butikken, eller på skolen, hvor Gud fullstendig helbreder dem fra brukne bein, ryggsmerter, døve ører, eller hva det måtte være. Dette er ting Jesus ser ut til å vente som "normalen" for "de som tror og er blitt døpt". I fjor var vi 125 ungdommer som reiste ned til Stavanger sentrum, og gjorde disse tingene i praksis, med utrolige resultater! Seminaret vil gå over to bolker; i bolk 1 en teoridel, hvor vi lærer av andres erfaringer, og deretter blir det en "doing the stuff"- bolk (bolk 2)." Bolk 2 handlet om å praktisere og det er denne det refereres til i nyhetsartikkelen.

Før påske 2010 skrev Vårt Land om Natasha Pedersens familie som ble oppsøkt av en gruppe unge få timer etter at datteren var død. De unge ville vekke opp Andrea fra de døde. Hun ble bare 17 år gammel og var multihandikappet. Familien Pedersen hadde vært gjennom betydelige utfordringer.

Å invadere sørgende menneskers liv få timer etter et dødsfall tyder på sterk overbevisning. De aller fleste med et snev av respekt og anstendighet tar umiddelbart avstand fra en slik handling. Men de unge lot seg ikke stagge. Dagbladet fortalte på samme tid om familien til kreftsyke Steinar Lem som ble nedringt av mennesker som ønsket å be for ham og tilby helbredelse.

Grønt lys. 2008 skrev Vårt Land om en gruppe unge som kalte seg «Encounter-teamet». De var på landsdekkende turne. unge oppsøkte syke mennesker på gaten for å helbrede dem.

- Om vi ser noen med en krykke eller høreapparat, betyr det grønt lys for oss. Da spør vi om de ønsker å bli helbredet, og om vi kan be for dem. Andre ganger leder Gud oss til dem som har plager, fortalte Andreas Fjellvang, som var leder for teamet.

Bak stod Nordic Mission i Levanger, en kristen stiftelse som driver et nasjonalt bønnesenter. I tillegg hadde teamet røtter i Bethel Church i Redding, USA. Der har flere hundre norske unge gått. Skolen er kjent for å ha en meget offensiv undervisning om helbredelse. Å oppsøke folk på gaten, shoppingsentere og parkeringsplasser for å helbrede dem blir sett på som en viktig del av kristenlivet og en kristen tjeneste som alle kan og bør utføre.

Trend. Impuls-bevegelsen, som har sitt utspring i IMI-kirken i Stavanger, legger vekt på gatehelbredelse. Bevegelsen samler flere tusen unge fra ytterliggående karismatiske menigheter til traust Normisjons- og Sambandsungdom. Mange unge og uerfarne kristne med ulik trosbagasje møter vektleggingen på en mer aggresiv og pågående helbredelse. På samtlige av årets Impulskonferanser ble det holdt seminarer om gatehelbredelse. Også innen OASE og i det hurtigvoksende «Get Focused»-miljøet i Tønsberg-området, er tendensen den samme.

2011utgaven av Impuls legger vekt på mer av det overnaturlige. I tillegg kurses det i den kontroversielle bønneformen soaking.

Det er et generelt et høyt fokus på helbredelse i kristen-Norge. Helbredelsespredikant Svein Magne Pedersen har for lengst bevis at det er marked og betalingsvilje for mirakler. Noe har vi sett før, andre ting er nye og kommer i kjølvannet av den karismatiske vekkelsen som i stor grad følger strømminger fra USA.

Etter at familien Pedersens erfaringer ble kjent, startet jeg en diskusjon på verdidebatt.no. Flere tok avstand fra de unges fremgangsmåte, andre mente dette var ungdommelig overmot som burde aksepteres. Hallgeir Reiten, leder i menigheten «Catch the Fire» og lovsangsleder i Oslo Vineyard mener det er både bibelsk og bra at unge går på det han kaller «treasure hunting» - som betyr å oppsøke vilt fremmede syke og be for dem.

Uverdig. Kjetil Mogård Bergem er bekymret. Han skriver på verddidebatt.no at det kan blir for mye vekt på helbredelse i ungdomsmiljøene og at vi nå trenger en debatt. Helbredelse blir bevismateriale for Guds eksistens og mange unge har et høyt press på seg for å erfare Guds tilstedeværelse i eget liv.

Bønn for syke skaper store forventninger - både hos forbedere og mottakere - derfor bør det foregå i trygge former. Kristne ledere har et ansvar for at dette foregår på en etisk og verdig måte som ikke rammer den syke. Det handler ofte om å bevege seg inn i våre mest sårbare rom.

Personlig lurer jeg på hva Normisjon tenker om den vektleggingen på overnaturlige fenomener på sine arrangementer. Normisjon er arrangør for Impuls.

Når miraklene kommer på banen er det lett å tråkke feil og rive mennesker ned, mens det kan være en svært møysommelig prosess å bygge dem opp igjen.

(Innlegget bygger delvis på et tidliger innlegg)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt