Verdidebatt

Kristendomsfaget

Skolepolitikerne har de siste 30 år ivret etter enhetsskolen, der alle skal inkluderes i alle fag. Men er det egentlig plass i en slik skole til et eget fag om tro? På den anne side: Er det egentlig liv laga å ha enhetsskolen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Utviklingen av kristendomsfaget, fra jeg selv gikk i skolen til jeg underviste i skolen, har vært fra alt til intet. Da jeg gikk i skolen hadde vi mye bibelhistorie, og nærmest ingen religionslære. Da var det svært få som ikke kunne være med i undervisningen, og disse ble satt til tegneoppgaver på grupperommet. Men allerede i den tiden sa human-etikerne klart i fra.

Som lærerstudent i KRL- faget ble vi fanget inn i trenden om å lære om alle religioner, med kristendommen som anker i vår kristne arv. Dette faget var svært bredt, med lite fokus på tro, men mye fokus på historiene og etikken. Allerede her tenkte jeg at dette faget like godt kunne vært inkludert i samfunnslæren. Nå var det muslimene som ikke kunne delta i all læren.

Når RLE-faget nylig ble innført fra 2006, og den kristne formålsparagrafen forsvant i 2007, fikk lærebokforfatterne store problemer med hva bøkene egenlig skulle innholde. Bøkene kom sent, og ikke en gang i 2010 hadde alle klassetrinn RLE-bøker. Nå er det kristenfolket som protesterer.

Samtidig med denne utviklingen, har skolepolitikerne strammet inn for å forhindre kristne privatskoler, samtidig som de velsigner muslimske og human-etiske privatskoler. Man kan undre seg over hva som er målet? Er det slik at vår "Steiner"-utdannede statsminister går aktivt inn for å avkristne Norge, eller er dette en utvikling som måtte komme, idet færre og færre har et forhold til den kristne lære?

Det viser seg at jo nærmere skolenorge kommer enhetsskolen, jo mer avkristnet blir den, og dermed blir kristendom mer et historisk begrep enn et livssynsbegrep. Det er altså overflødig med RLE-faget, da denne historien like godt kunne vært innbakt i samfunnslæren?

Idet man inkluderer alle i enhetsskolen, ekskluderer man flere grupper. Både muslimer og kristne. Mange kristne skulle nok helst sett at kristendommen var et fag i undervisningen, men nå er det kun plass til det i egne private skoler. Da må kanskje politikerne også åpne for flere private skoler?

Da kan man spørre seg om enhetsskolen er liv laga? For selv ikke den human-etiske skolen kan bli en enhetsskole.... og kristendomsundervisningen er allerede død i den offenlige skole.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt