Verdidebatt

Kva skal til for å vere biskop?

Borg Bispedømmeråd er alt i gang med å tenke på etterfølgar etter Helga Haugland Byfuglien. Kva er det ein skal sjå etter i nye bispeemne?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Biskopane har gjort sitt val, og Helga Haugland Byfuglien er einaste kandidat til å bli den 12. biskopen for Den norske kyrkja. I følgje Vårt Land har ein alt begynt å tenke på kven som skal bli Byfuglien sin etterfølgjar i Borg.  Dei som har uttalt seg, bruker ulike ord, men dei fleste av desse orda har noko til felles: dei er nyord i kyrkja. Fine ord som open og inkluderande, tolerant, sentrumsteolog, å stå "midt i kyrkja" er nokon av dei.  Desse orda er flittig brukt, særleg i forhold til kva ein ynskjer av ulike kandidatar. Men kva betyr desse orda?

Er det å vere sentrumsteolog i større grad å fokusere på sentrum i trua vår: at Jesus døydde og sto opp for alle menneske? Eller har teologen innteke sin plass midt imellom to ulike syn og seier "Ja takk, begge deler"? Skal den som er open og inkluderande legge til rette for sine eigne og andre sine meiningar, eller betyr det at ein ikkje er open med eigne meiningar for ikkje å påvirke andre? Kanskje er det som er vanskeligast å plassere uttrykket å stå "midt i kyrkja". For alt etter kor ein sjølv står vil ein definere sentrum og sjå folk stå rundt seg. Leiarkandidat for Kyrkjerådet, Kristin Gunleiksrud, sa dette om seg sjølv i Vårt Land, men kva legg ho i det?

Problemet med desse nyorda er at kven som helst kan legge kva som helst i dei.  Om ikkje definisjonen av ordet er lik, er det vanskeleg å etterprøve om personen oppfyller "merkelappen".

Det er ingen lett jobb å vere biskop i dag. Særleg når læreembetet er så splitta som det er. Folk som har vore aktive i kyrkja i mange år trekker seg ut, ofte av lærestandpunkt, og det er ikkje mange som kjem til. I ein slik situasjon er det enkelt å bli politisk korrekt, og ville "snakke folk etter munnen". Vi ser noko av dette allerede i sambuardebatten, der ein enten held seg frå å kommentere før samlivsrapporten kjem i oktober (ergo ikkje seier kva ein sjølv meiner), eller

Rare bispekvalifikasjonar
Mange nyord som flyg i debatten.
Midt i kyrkja-kva betyr det? Legge til rette for den (veksande) minoriteten som trur mindre og mindre at Bibelen er Guds Ord? Open og inkluderande. Meiner ingenting.
Sentrumsteolog? Enig om det mest sentrale, at Jesus døde og stod opp for oss? Men frelse oss frå kva? Snart ikkje synd igjen.
Eller viktig kvalifikasjon politisk korrekthet, eks- eller noverande medlem av et rødgrønt parti?

Ny biskop: bygge tillit og vere biskop for dei av oss som framleis har tru for den klassiske teologi

1 Tim 2&3

Nei, gi oss ein ny biskop med samlande og gode ledareigenskapar og som er tru mot det Ordet han ein dag blei kalla til å forkynne og lova skulle forkynnast klart og reint.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt