Verdidebatt

Hvor ble det av kraften?

Regjeringen spiller hardball om monstertmaster på vestlandet. Men hvor blir det egentlig av kraften vår?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Regjeringen har i dag planlagt et stormløp for å begrunne og drive gjennom sitt standpunkt for rasering av blant annet Hardangerfjorden. Sjøkabel blir monsterdyrt, lyser det mot oss i VGs nettutgave. VG har fått bekreftet konklusjonene i dagens rapporter fra "sikre kilder". Jeg regner med at disse sikre kildene ikke er å finne blant motstanderne av monstermaster.

Vi har de siste ukene merket det politiske oppspillet i aviser og andre mediakanaler. Regjeringen legger stor tyngde i saken og har en klar mediastrategi. Monstermaster skal selges inn for alt det er verdt. Etter at regjeringen gikk på en kjempesmell i oponionen ved å legge beslutningen til feil årstid forrige gang, legges nå omkampen til den kaldeste tiden på året.

Statkraft har spilt med regjeringen og kraftig promotert sin støtte til bygging av monstermaster. En kan jo lure på hva som faktisk skjedde da vannmagasinene i Norge ble tappet ned på ettersommeren og tidlighøsten. Dermed lå alt lå til rette for en vinter der "kraftkrisen" ble forsterket gjennom høye strømpriser, noe som igjen har bidratt til å drive oponionen mot en mer positiv holdning til monstermastene i Hardanger.

Og nå slår altså regjeringen til med full behandling av saken i januar. På politisk kvarter i går var retorikken fra regjeringens side knallhard. Man kjørte høy "fear factor" med skrekkscenario som sammenbrudd i strømforsyningen. En brukte også et argument om at monstermastene skule føre fram mer miljøvennlig kraft.

Hvor i all verden ble egentlig all den norske vannkraften av?

Det er all grunn til å minne om at det aller meste av den miljøvennlige kraften regjeringen påstår skal føres med monstermastene pr. i dag selges ut av Norge. Den rene vannkraften vi er velsignet med skaper nå profitt for kraftselskaper, mens den vanlige ordinære kunden må betale overpris for strøm.  Norge importerer i stedet mindre miljøvennlig kraft som for eksempel svensk atomkraft.

En hovedgrunn til at det trengs mer strøm på vestlandet er også at oljeplattformene på norsk sokkel skal elektrifiseres med strøm fra land. Denne strømmen er det helt ok at legges i en monsterdyr sjøkabel, for det må jo til. Og det selv om hele oljeeventyret er på hell. Norsk Industri har helt rett når de krever at oljeindustrien må betale mer av dette gildet dersom sokkelen skal elektrifiseres.

I tillegg er det innvilget tillatelse til å bygge ny og kraftkrevende industri, eksempelvis i Møre og Romsdal, uten at nye linjer har vært på plass. Dermed står strømnettet i fare for å bli overbelastet. Uten at dette hadde skjedd hadde strømnettet fint taklet det private forbruket vestlandet har pr. i dag.

Dette har politikerne visst om lenge, derfor er det en skandale at privatkundene må betale prisen for politikernes feilgrep. Det er også en skandale at privatkundene må betale en høyere pris fordi kraftselskapene skal få sin profitt. Jens kan snakke så mye han vil om miljøvennlig kraft til Europa, realiteten er at dette er pengemaktas sanne ansikt.

Utredningene som legges fram i dag drøfter ikke grundig nok alternativene til monstermaster eller for den saks skyld sjøkabel. Derfor bør vi ta regjeringens argumenter med en klype salt. Denne saken handler like mye om prestisje og politikk som om hva som egentlig er det fornuftigste.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt