Espen Utaker

298

Utnytter au pairer?

Blir au pairer fra fattige land utnyttet i Norge?

Publisert: 31. jan 2011

Antall au pairer i Norge er tidoblet på ti år. Filippinske kvinner er blitt likestillingarbeidere, mener forsker Mariya Bikova ved Sosiologisk institutt, Universitetet i Bergen.

Bikova arbeider med en doktorgrad der hun forsker på au pair-ordningen i Norge. Formålet med au pair-ordningen er kulturutveksling, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI). Da Bikova spurte filippinske au pairer om de visste dét, svarte alle nei.

I 2010 ble det ifølge UDI gitt 2.729 au pair-tillatelser i Norge, og det er en tidobling fra tallene i 2000. Nær 80 prosent kommer fra Filippinene.

Til vl.no sier hun:

– Det å være au pair oppleves som et yrke, ingen kulturutveksling. Særlig betrakter de filippinske au pairene seg selv som arbeidstakere, og forventer å bli behandlet slik. De forholder seg ikke til ordningen slik den var ment å være, sier Bikova.

– Norske familier vil gjerne se på seg selv som likestilte, men det skjer ofte ved hjelp av en au-pair for de som har råd til det. Familiene unngår konflikter om fordeling av husarbeid, kvinnene får mer tid til å tjene egne penger og opplever seg mer likestilt med mannen. Men dette er tjenesteutsetting av husarbeid, ikke reell likestilling, utdyper Bikova.

Er ditt inntrykk at au pairer i Norge blir utnyttet? Vet au pairer at deres opphold er ment som kulturutveksling? Kjenner du mange som benytter seg av au pair i hjemmet? Er det forskjell på svenske au pairer og oppgavene de blir tildelt og asiatiske au pairer?

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere