Tor-Olav Foss Baldersheim

77

Hjernen påvirkes av gode vaner

Studier av hjerneaktiviteten hos buddhistmunker viser at de er gladere enn de fleste. Dette skyldes stor grad dedikert trening i omtanke, hvis senter i hjernen naturen viselig har plassert like ved siden av tilsvarende for glede.

Publisert: 24. jan 2011

For et par år siden kom jeg over et foredrag av en fransk forsker og buddhistmunk ved navn Mattieu Ricard, som fortalte om hvordan de levde og om hva som ble oppdaget da de ble lagt inn i MRI-scannere som målte hjerneaktivitet. Det viste seg at munkene ikke fordelte seg på den sammen normalkurven som oss andre, men var mye, mye gladere.

Dette kunne ikke være medfødt, men måtte ha med måten munkenes levde og praktiserte. Fra studier av taxi-sjåfører i London vet man at områdene i hjernen som brukes mye blir sterkere og ved å trene seg i omtanke, ble munkene belønnet med å bli gladere.

Ricard kunne fortelle at mange av deres øvelser startet med at de først fikk roet ned tankene, før de deretter gikk de over til å konsentrere tankene om andre mennesker, for å sette seg inn i deres situasjon og vansker.

Fra et ikke-religiøst ståsted fordypet jeg meg litt i temaet og bestilte bøker om religion, psykologi og så videre. Det tok ikke lange tiden før jeg innså at det ligger mye livsgevinst i mange religiøse vaner.

Den samme konklusjonen synes man å ha kommet til innenfor det relativt nye feltet positiv psykologi, som ikke ser på de tunge tingene, men snarere på hva som virkelig løfter oss opp fra det normale til det stadig mer positive.

Dette er veldig gledelig og jeg håper at området vil få tilsvarende stor oppmerksomhet i pressen i årene fremover, som det som er rettet mot godt kosthold og trening. Siden jeg skriver denne kommentaren på et kristent forum, vil jeg oppfordre til en diskusjon rundt temaet.

 

http://www.ted.com/talks/matthieu_ricard_on_the_habits_of_happiness.html

 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Gratulerer :-)

Publisert over 9 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Fra et ikke-religiøst ståsted fordypet jeg meg litt i temaet og bestilte bøker om religion, psykologi og så videre. Det tok ikke lange tiden før jeg innså at det ligger mye livsgevinst i mange religiøse vaner.

Du har her gjennom vitenskapen kommet fram til en virkelig erkjennelse! - Nå gjelder det bare å holde fast ved den og kunne forestille seg hvilken kraft denne forståelsen egentlig har i vår verden?

Selv stiftet jeg bekjentskap med begrepet "spirituell psykologi". Fant en link om det her om dette også skulle interessere:

http://www.universityofsantamonica.edu/What/index.html

Du har kommet med et kjempe interessant innlegg! Det viser nettopp hvor korte avstander det kan være fra de de ulike ståstedene vi har i livet?

med hilsen mette

Kommentar #2

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

interessante tanker

Publisert over 9 år siden

Det er gjort mange studier på sammenhengen mellom spiritualitet og fysisk/psykisk helse. Veldig ofte har man funnet lignende resultater til dette du også viser til. Det kan selvsagt også finnes motsigelser, som går på at det kan ha negativ helseeffekt (f.eks.pga. tanker om skyld, skam osv.), men jeg har inntrykk av at det å kunne erkjenne at noe er større og mektigere enn en selv, gjør noe med en på mange områder i livet - og dette igjen har ofte effekt av helsegevinst.

Jeg vet ikke om du har vært borti Californiastudien som tok for seg Adventisters livsstil, sett i sammenheng med gjennomsnittilig levetid. Disse har jo lenge hatt endel gode helsenøkler i bruk, som viste seg å komme gunstig ut og forlenget livet med såpass mye som 7 år hos menn. Det som imidlertid var interessant var at de som gjennomførte studien, så at det åndelige aspektet også stod veldig sterkt og så absolutt kunne sies å ha en betydelig effekt på både psyktisk og fysisk helse.

Kommentar #3

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hvis du ser på psykisk helse i dag og moderne metodikk så hentes det mye fra Asia. Buddhismen legger vekt på å akseptere lidelse, og å ikke unngå det man er redd for. Ved å gå inn i det du er redd for å akseptere at lidelse er en del av livet så vil frykten forsvinne. Det legges også vekt på meditasjon, å være tilstede her og nå. Når man sitter å ser på en solnedgang så skal man leve i solnedgangen og ikke tenke på krangelen med kona, frykten for å miste jobben osv. Man skal være der man er.

Dette er tanker som er fanget opp i blant annet Dialektisk Atferdsterapi, Acceptance and commitment therapy og mindfulness theraphy.

 

Det har lenge vært kjent at unngåelsesatferd er en stor del av ulike psykiske lidelser. Ikke bare unngåelse av situasjoner, men unngåelse av tanker. Dette fremmer angst, depresjoner, vedlikeholder uheldige personlighetstrukturer m.m.

Ideen om å tåle lidelse,  utfordre vanskelige tanker, og samtidig være her og nå passer svært godt til det som tenkes om arbeid mot en rekke lidelser.

Inspirasjonen er hentet fra buddhistisk tankegods, men behandlingen er ikke religiøs. Det fungerer med og uten religion.

Ett annet eksempel på lærdom fra religiøs praksis, men hvor nytten ikke ligger i det religiøse men i metodikk, er hvordan det var registrert lite Alzheimer blant nonner i ett kloster hvor gjennomsnittsalderen var svært høy. Etter å ha studert dette kom det frem at at det ikke var lite alzheimer, men at strukturen i klosteret, nærheten til rutiner og kjente mennesker og konstant hjerneaktivitet gjorde at man fungerte langt bedre med sin Alzheimer enn eldre gjør i ett mer kaotisk samfunn med mindre kontakt med andre, hvor man raskt ikke fungerer når ting begynner å glippe.

 

Det er egentlig ikke noe revolusjonerende nytt i det. Hjernen påvirkes av gode vaner? Ja det gjør den.

Kommentar #4

Tor-Olav Foss Baldersheim

77 innlegg  1162 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Takk for tilbakemeldinger! Jeg ser at vi er på samme linje, alle fire. Både dette med helsegevinstene, som vist hos adventister og andre, samt dette med mindfulness er noe av det jeg har blitt inspirert av. Det er utrolig hvilke effekter en del ting har!

Adventistene og andre som lever lenge spiser mye plantekost, er fysisk aktive, har mennesker rundt seg, har stabile omgivelser, føler at de er en del av noe større både religiøst og gruppemessig og har rutiner for å koble helt av, eksempelvis ved å holde hviledagen hellig.

Så har man dette med ro, takknemlighet eller optimisme. Når en ser effektene på immunforsvaret av redusert stress og økt optimisme, demonstrert gjennom en lang rekke fascinerende studier, så gir det rom for refleksjon.

En av min tanker i forhold til alt dette er at det synes mulig å oppnå veldig mye, ved enkle, men grunnleggende teknikker og vaner. Har man i tillegg på plass ens rolle i en større sosial og mennesklig sammenheng, så har man et veldig godt utgangspunkt for et langt og godt liv.

Det er også ganske interessant, synes jeg, at det stadig dukker opp nye forskningsresultater i forhold til hvilke vaner som både er enkle og effektive. Selv prøver jeg å følge med og å ha et åpent sinn, slik at jeg kan plukke med meg litt både her og der.

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 2816 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1270 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
6 dager siden / 1185 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
12 dager siden / 857 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
4 dager siden / 724 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
16 dager siden / 546 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
4 dager siden / 539 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
2 måneder siden / 490 visninger
NLM og ukultur
av
Gunnar Hansen
rundt 1 måned siden / 429 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere