Eivind Lundager

24

Dagbladet med dekkhistorie for russiske oligarker?

Dagbladets journalister Espen Strand og Morten Sandli tuller og forsøker å lage et slags lappeteppe som snart blir til en fillerye i nok et fatalt, men mislykket forsøk på å prosedere for kampanje-journalistenes nye yndling, russeren "Maria Amelie".

Publisert: 22. jan 2011

Først, hvorfor bruker avisene konsekvent forfatter-pseudonymet ”Maria Amelie” og ikke Madina Salamovas? Er det for å øke propaganda-effekten?  Nå har vel historikeren Roy Vega eksponert de russiske oligarkene nok i flere land, til at folk har begynt å få med seg at oligarkene tett rundt Vladimir Putin sitter på betydelige eierinteresser i både Aeroflot og det statlige selskapet for våpenimport, Rosvoruzhenie. Med samtidige eierinteresser i flere mediebedrifter internasjonalt, hvor det nå sprøytes inn stadig mer penger fra konti i Moskva.

Blant oligarkene som sitter tettest inn på Putin er Alexander Lebedev som befant seg i teamet som forhandlet fram en minst like god avtale som ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten når det gjaldt ”eksklusivitet” på Wikileaks-dokumenter. (Roy Vega på Document.no og her på Verdidebatt).  Lebedev sitter også formelt som eier av avisen Novaja Gazeta som norske journalister liker å definerer som en uavhengig opposisjonsavis. Men Alexander Lebedev har også sittet i teamet til selve klanhøvdingen i Maria Amelies familie, Evgeni Ivanovitsj Shaposhnikov. Sistnevnte satt som administrerende direktør fra 1995 til 1997 i flyselskapet Aeroflot da Alexander Lebedev kom inn i kjølvannet og fra siden og fikk tildelt en betydelig eierandel. For øvrig nøyaktig samme eierandel som ble frigjort og plassert i hans egen bank i Moskva. Offisielt i forkant av oppkjøpet av de britiske avisen, Evening Standard og Independent. Denne siste avisen, ved hjelp av en egypter som for tiden stadig blir rikere på russiske penger.

Det norske aviser har store problemer med å få med seg i sin iver etter å gi deres yndling Madina Salamova alias ”Marie Amelie” oppholdstillatelse, er at det er en sammenheng med hennes sak og familieklanens interesser i utlandet. Hennes foreldre har også ulovlig opphold i Norge, og det er mitt oppriktige inntrykk at norske medier helt bevisst og mot bedre vitende nå konstruerer plausible historier for at både Madima Salamova og hennes foreldre må få bli her i landet. Men det er tydelig en fordel å ha en kontaktflate knyttet til venstre-ekstremister og kampanje-journalister i Oslo og på dette trøstesløse, politiserte NTNU-universitetet i Trondheim. Der slipper de vel inn det som er, sammen med en rekke andre ekstremister og islamister, bare de har riktig politisk referanse. Men jøder og Israel ville de boikotte. Nå er representanter for det Muslimske brorskap i Egypt også på plass ved NTNU. Men det er en annen historie.

Dette handler etter min mening om store pengebeløp for russiske oligarker i Moskva og Europa, hvor deler av den kaukasiske familieklanen som Madina Salamova er i nær slekt med, drar nytte av den komfort som følger med å administrere penger direkte på nett fra Norge.

Det ligger ikke anstrøk av noe trusselbilde knyttet til Maria Amelie. Typisk nok er det russiske bloggere som må hjelpe mediene med slike informasjoner.

Madima Salamovas onkel,  Evgeni Ivanovitsj Shaposhnikov, har vært viseforsvarsminister, forsvarsminister og øverste leder for de militære styrkene i Russland da Vladimir Putin kom inn i systemet. Det pågår åpenbart et høyt spill i Moskva og i oligarkmiljøet for å få kontakt-apparat bygd ut i Sverige og Norge. Det synes å nærme seg en slags panikk. Norske journalister har vel knapt fått med seg 10 prosent av saken som knytter seg til denne Madima Salamova eller ”Maria Amelie” som kampanje-journalistene kaller henne. Hvorfor kan ikke en norsk journalist reise til Moskva og snakke med onkelen som er leder for familieklanen? Denne kvinnen har absolutt ikke noe å frykte ved å vende tilbake til Russland, med tanke på alle de milliardene som knytter seg til hennes familieklan. Saken er bare tull og tøys fra ende til annen, men det bekymrer meg at motivene for å plassere Salamova her, kan reflekteres i ønsker fra den militære, russiske forsvarsledelsen, og blant Vladimir Putins nærmeste medarbeidere. Norske mediekommisærer burde jo heller flytte inn på statsministerens kontor, så mye politikk som de nå driver.

Eivind Lundager

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Åse Bendiksen

0 innlegg  84 kommentarer

Blogg

Publisert over 9 år siden
Eivind Lundager. Gå til den siterte teksten.

Dagbladet med dekkhistorie for russiske oligarker?

Kommentar #2

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

Mens Evgeni Ivanovitsj Shaposhnikov rydder opp

Publisert over 9 år siden

Enig, denne saken fremstår som nok et eksempel på kampanje-journalistikken, hvor politisk motiverte føringer overtar der det journalistiske håndtverket slutter.

Nå er det vel klanhøvding Evgeni I. Shaposhnikov som personlig driver og rydder opp i "Amalie" sitt ossetiske oblast, på vegne av "Amalie" og hennes familie. Men det er vel neppe noe stort poeng. Ikke bare fordi det ikke går liv tapt i tilknytning til den lokale krangelen, som er høyst marginal i forhold til "Amalie": All den tid hun nå reiser til en eksklusiv, møblert luksusleilighet i Moskva, under onkel Evgenis putinske kartell! Der burde hun bruke tiden på å skrive flere bøker på sitt eget språk, uten at journalister i Klassekampen hjelper med forgiving og ortografi.

STUP

Studiepermisjonsordningen for norske journalister - STUP - skal sikre kompetanse og faglig oppdatering i forhold til Russland. Høsten 2011 skulle en gruppe journalister få studieopphold i Pushkin utenfor St. Petersburg. Men oppholdet er avlyst, da det manglet journalister! Gruppen som reiser på Stup-stipend til Guatemala er helt fulltegnet, nå også med venteliste. De fleste skulle vel helst sett at oppholdet hadde vært på Kuba eller i Venezuela?

Den sittende regjeringen har Nordområdet som sitt viktigste satsingsområdet, og Statoil er inne med ca. 25% eierandel i et sentralt russisk selskap som skal drive frem olje og gass i Barentshavet. Norge er imidlertid i ferd med å gå så aldeles tom for journalister som har kompetanse på Nordområdet og i særdeleshet Russland!

Av de journalistene som sitter i studioene og diskuterer amerikansk politikk, er det nesten ingen somhar studert amerikansk politikk. Norge synker journalistfaglig, i møte med en tid hvor stadig flere velger utenlandske medier - også etermedier - som sin nyhetskilde.

Dersom sentrale nyhetsredaksjoner hadde avsluttet den politiske kampanje-journalistikken og heller konsentrert seg om rent journalistisk håndverk hadde dette landet sett annerledes ut. Årets valgkamp er vel den første hvor flere politiske partier må betrakte sentrale norske medier som en politisk motstander, og legge opp sin informasjonsstrategi i tråd med dette. Blogger og sosiale medier kommer til å bli særdeles viktige informasjonskanaler.

Roy Vega

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #3

ståle hagen

1 innlegg  11 kommentarer

og så NTNU, da

Publisert over 9 år siden

veldig tankevekkende artikkel Eivind Lundager har skrevet. Det er også tydelig at NTNU systemet trenger å renske opp i en mørk ukultur der personer med de rette politiske meningene får innpass uten å ha de rette papirer i orden. Og motsatt, der velkvalifiserte akademikere blir skjøvet ut i kulden pga feil politisk perspektiv. I så måte var vel det ensidige, politiserte Midt Østen- seminaret ved NTNU høsten 2009 bare et naturlig uttrykk for den rådende uakademiske ukulturen

Kommentar #4

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Dessverre

Publisert over 9 år siden
ståle hagen. Gå til den siterte teksten.

Det er også tydelig at NTNU systemet trenger å renske opp i en mørk ukultur der personer med de rette politiske meningene får innpass uten å ha de rette papirer i orden. Og motsatt, der velkvalifiserte akademikere blir skjøvet ut i kulden pga feil politisk perspektiv. I så måte var vel det ensidige, politiserte Midt Østen- seminaret ved NTNU høsten 2009 bare et naturlig uttrykk for den rådende uakademiske ukulturen

Jeg er dessverre redd for at du har rett i dette. Både NTNU (f.eks. ved de omtalte Midtøsten-seminarene - jeg var på ett av dem) og SIT (studentsamskipnaden) har bevega seg langt ut når det gjelder Midtøsten-spørsmålet, og de har mottatt mye kritikk, både av politikere og akademikere i Norge, men særlig internasjonalt, med advarsler om at NTNU kan spille seg selv ut på den akademiske sidelinja internasjonalt. Jeg har fått inntrykket av at NTNUs ledelse tok dette til seg. I tillegg til at mange akademikere generelt hører hjemme et godt stykke ut på venstrefløya, så er det et faktum at NTNU ligger i en rødgrønn by i et rødgrønt fylke i en rødgrønn stat. Slagsida blir ikke akkurat mindre av det...

Kommentar #5

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Er dette noe du vet?

Publisert over 9 år siden
Eivind Lundager. Gå til den siterte teksten.

Det pågår åpenbart et høyt spill i Moskva og i oligarkmiljøet for å få kontakt-apparat bygd ut i Sverige og Norge. Det synes å nærme seg en slags panikk. Norske journalister har vel knapt fått med seg 10 prosent av saken som knytter seg til denne Madima Salamova eller ”Maria Amelie” som kampanje-journalistene kaller henne.

Jeg får ved første raske gjennomlesing av innlegget assosiasjoner til en Agata Christie-bok! Hvis dette er informasjon som Norske myndigheter sitter inne med, burde vel absulutt "Maria Amelie" få sin sak behandlet separat! Og det av flere grunner!

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
14 dager siden / 2993 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
11 dager siden / 1692 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
11 dager siden / 1560 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1293 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
17 dager siden / 1098 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
22 dager siden / 671 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere