Verdidebatt

Dagbladet med dekkhistorie for russiske oligarker?

Dagbladets journalister Espen Strand og Morten Sandli tuller og forsøker å lage et slags lappeteppe som snart blir til en fillerye i nok et fatalt, men mislykket forsøk på å prosedere for kampanje-journalistenes nye yndling, russeren "Maria Amelie".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Først, hvorfor bruker avisene konsekvent forfatter-pseudonymet ”Maria Amelie” og ikke Madina Salamovas? Er det for å øke propaganda-effekten?  Nå har vel historikeren Roy Vega eksponert de russiske oligarkene nok i flere land, til at folk har begynt å få med seg at oligarkene tett rundt Vladimir Putin sitter på betydelige eierinteresser i både Aeroflot og det statlige selskapet for våpenimport, Rosvoruzhenie. Med samtidige eierinteresser i flere mediebedrifter internasjonalt, hvor det nå sprøytes inn stadig mer penger fra konti i Moskva.

Blant oligarkene som sitter tettest inn på Putin er Alexander Lebedev som befant seg i teamet som forhandlet fram en minst like god avtale som ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten når det gjaldt "eksklusivitet" på Wikileaks-dokumenter. (Roy Vega på Document.no og her på Verdidebatt).  Lebedev sitter også formelt som eier av avisen Novaja Gazeta som norske journalister liker å definerer som en uavhengig opposisjonsavis. Men Alexander Lebedev har også sittet i teamet til selve klanhøvdingen i Maria Amelies familie, Evgeni Ivanovitsj Shaposhnikov. Sistnevnte satt som administrerende direktør fra 1995 til 1997 i flyselskapet Aeroflot da Alexander Lebedev kom inn i kjølvannet og fra siden og fikk tildelt en betydelig eierandel. For øvrig nøyaktig samme eierandel som ble frigjort og plassert i hans egen bank i Moskva. Offisielt i forkant av oppkjøpet av de britiske avisen, Evening Standard og Independent. Denne siste avisen, ved hjelp av en egypter som for tiden stadig blir rikere på russiske penger.

Det norske aviser har store problemer med å få med seg i sin iver etter å gi deres yndling Madina Salamova alias ”Marie Amelie” oppholdstillatelse, er at det er en sammenheng med hennes sak og familieklanens interesser i utlandet. Hennes foreldre har også ulovlig opphold i Norge, og det er mitt oppriktige inntrykk at norske medier helt bevisst og mot bedre vitende nå konstruerer plausible historier for at både Madima Salamova og hennes foreldre må få bli her i landet. Men det er tydelig en fordel å ha en kontaktflate knyttet til venstre-ekstremister og kampanje-journalister i Oslo og på dette trøstesløse, politiserte NTNU-universitetet i Trondheim. Der slipper de vel inn det som er, sammen med en rekke andre ekstremister og islamister, bare de har riktig politisk referanse. Men jøder og Israel ville de boikotte. Nå er representanter for det Muslimske brorskap i Egypt også på plass ved NTNU. Men det er en annen historie.

Dette handler etter min mening om store pengebeløp for russiske oligarker i Moskva og Europa, hvor deler av den kaukasiske familieklanen som Madina Salamova er i nær slekt med, drar nytte av den komfort som følger med å administrere penger direkte på nett fra Norge.

Det ligger ikke anstrøk av noe trusselbilde knyttet til Maria Amelie. Typisk nok er det russiske bloggere som må hjelpe mediene med slike informasjoner.

Madima Salamovas onkel,  Evgeni Ivanovitsj Shaposhnikov, har vært viseforsvarsminister, forsvarsminister og øverste leder for de militære styrkene i Russland da Vladimir Putin kom inn i systemet. Det pågår åpenbart et høyt spill i Moskva og i oligarkmiljøet for å få kontakt-apparat bygd ut i Sverige og Norge. Det synes å nærme seg en slags panikk. Norske journalister har vel knapt fått med seg 10 prosent av saken som knytter seg til denne Madima Salamova eller "Maria Amelie" som kampanje-journalistene kaller henne. Hvorfor kan ikke en norsk journalist reise til Moskva og snakke med onkelen som er leder for familieklanen? Denne kvinnen har absolutt ikke noe å frykte ved å vende tilbake til Russland, med tanke på alle de milliardene som knytter seg til hennes familieklan. Saken er bare tull og tøys fra ende til annen, men det bekymrer meg at motivene for å plassere Salamova her, kan reflekteres i ønsker fra den militære, russiske forsvarsledelsen, og blant Vladimir Putins nærmeste medarbeidere. Norske mediekommisærer burde jo heller flytte inn på statsministerens kontor, så mye politikk som de nå driver.

Eivind Lundager

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt