Verdidebatt

Den hvite steins navn

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med ordet Jesus ble en sluttprofeti satt strek under ved at Gud skulle finne seg et nytt navn for sitt folk.

Åp.2.17: Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!
Den som seirer, vil jeg gi av den skjulte manna. Og jeg vil gi ham en hvit stein, og på steinen er det skrevet et nytt navn som ingen kjenner uten den som får det.

Jes.62.2: Da skal folkeslag se din rettferdighet
                 og alle konger din herlighet.
                 Du skal få et nytt navn,
                 som skal lyde fra Herrens munn.

Apg.15.13: Da de var ferdige med å tale, grep Jakob ordet og sa: «Brødre, hør på meg! Simeon har forklart hvordan Gud for lenge siden sørget for å vinne seg et folk av hedninger for sitt navn.

Hvis Jesus var det nye navnet, hva var så hans gamle navn? Navn av skotøy? Da Gud talte til Moses skalv Moses av redsel da Gud sa: Løs skoene av dine føtter! for det sted du står på, er hellig jord.

Apg.13.25: Da Johannes fullførte sitt livsløp, sa han: 'Jeg er ikke den dere tror jeg er. Men etter meg kommer det en som jeg ikke er verdig til å løse sandalremmen for.

Mark.1.7: Han forkynte: «Det kommer en etter meg som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å bøye meg ned og løse sandalremmen hans. 8 Jeg har døpt dere med vann, men han skal døpe dere med Den hellige ånd.»

Gud har i Salm.108 noen interessante uttalelser om sin trofasthet og en bønn om å få berget hans høyre hånd. Samt noen opplysninger om Midtøsten generelt

Harpe og lyre, våkn opp!                                                                                                                                            Jeg vil vekke morgenrøden.

Jeg vil prise deg blant folkene, Herre,
lovsynge deg blant folkeslag.

Stor er din miskunn, til himmelen når den,                                                                                                                    til skyene rekker din trofasthet.

Vis deg høy over himmelen, Gud,
 vis din herlighet over hele jorden!

Hjelp oss med din høyre hånd,
svar oss, så dine kjære blir berget!

Gud har talt i sin helligdom:
«Med jubel vil jeg skifte ut Sikem
og måle opp Sukkot-dalen.

Meg tilhører Gilead og Manasse,                                                                                                                          Efraim er hjelmen på mitt hode,
og Juda er min herskerstav.

Men Moab er mitt vaskefat,
på Edom kaster jeg min sko.                                                                                                                               Jeg triumferer over Filisterlandet.»

Også her er dette med skoen sentral, og da Jakob kjempet med Gud ved elven Jabbok i 1.Mos.32.25, og da Gud ikke klarte å vinne over Jakob gav han Jakob et slag over hoften så den gikk ut av ledd. Stedet ble hetende ”Peniel” ”For jeg har sett ”Guds ansikt” og enda berget livet” Og med det samme Jakob kom forbi stedet Peniel, randt solen, og han haltet på grunn av hoften;  Derfor er det så den dag i dag at israelittene aldri spiser muskelen over hofteskålen, fordi Jakob fikk et slag på hofteskålen, over hoftemuskelen.

En må regne med at historien om den halte hører til kapittelet i NT om troens opphavsmann og fullender i Heb.12.13: La føttene gå rett fram på veien, så det halte ikke blir vridd ut av ledd, men heller blir friskt igjen.

Hvis den hoften blir vridd ut av ledd, kan dette forårsake at veien blir krokete i stedet for rett. Ordsp.2.15: De ferdes på krokete stier, går seg bort på sine veier. – Men Luk.3.5 kommenterer det som er blitt krokete slik:  Hver dal skal fylles, hvert fjell og hver haug skal senkes. De krokete veier skal bli rette, de steinete stier jevne.

Fot eller fottøy er viktige ord for å finne frem til Guds folk, kanskje var det pga at de fra først av var nomader? Men Moses sverget og sa: «Sannelig, det landet du setter foten på, skal tilhøre deg og dine barn som eiendom for alltid, fordi du holdt deg trofast til Herren min Gud.»

Josva tar opp den samme lovnaden til Moses, men utvider det til hvert sted, Jos.1.3: Hvert sted dere setter foten på, gir jeg dere, slik som jeg lovte Moses. 4 Landet fra ødemarken og Libanon til Storelven, Eufrat, hele hetittlandet til Storhavet i vest, skal tilhøre dere.

Gud har berget sin høyre hånd fra døden: Salm.56.14:

For du har berget mitt liv fra døden,
og fridd min fot fra å snuble.
Så kan jeg vandre for Guds åsyn i livets lys.

Salm.66.5:

Kom og se Guds gjerninger!
Det står age av ham
når han gjør sitt verk blant menneskene.                                                                                                                    Han gjorde sjøen til tørt land,
gjennom elven gikk de til fots.                                                                                                                                La oss da glede oss i ham!

Det er ekte vandringsmenn vi har med å gjøre. I billedstøtten vises klart og tydelig at bena og føttene er viktig utstyr. Til Menneskesønnen ble det sagt: Dette er stedet for min trone, det sted hvor mine føtter skal stå, og der vil jeg bo blandt Israels barn til evig tid, og Israels hus skal ikke mere gjøre mitt hellige navn urent, hverken de eller deres konger, med sitt horelevnet og med sine kongers døde kropper og med sine offerhauger.

På grunn av det Israel gjør trengs det altså til å bli vasket ren og bli satt et annet navn som ikke er blitt urent.

For: Efraim er undertrykt,
        retten er tråkket under fot;
        for folket begynte å følge
        det som ingenting er.

Det handler om å ha det riktige fotfestet 2.Pet.3.17: Nå vet dere dette på forhånd, mine kjære. Vær derfor på vakt, så dere ikke lar dere rive med og blir ført vill av mennesker uten holdepunkt, og mister fotfestet.  Dere skal vokse i nåden og i kjennskap til vår Herre og frelser Jesus Kristus. Ham være ære, nå og til evighetens dag! Amen

Forberedelsen til å skifte navn er i gang, men det handler som sagt om fotfestet og ikke bli ført vill og øke kunnskapen om Herrens og frelserens navn. Og å vokte sin fot hvor en trår er nok det aller viktigste for å kunne bli Guds Sønn, særlig når djevelen kommer og frister:

«Er du Guds Sønn, så kast deg ned herfra! For det står skrevet:
 Han skal gi sine engler befaling om deg.
 Og de skal bære deg på hendene,
 så du ikke støter foten mot noen stein.»

Men her er Jesus nå forberedt og sa: «Du skal ikke sette Herren din Gud på prøve.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt