Tor-Olav Foss Baldersheim

76

Islam eller islamisme?

Et sentralt tema for debatt er om de islamistiske partiene og bevegelsene representer islam eller om de på mange måter bør forstås som noe annet. Jeg vil her argumentere for at man ikke bør sette likhetstegn mellom de to.

Publisert: 17. jan 2011

 

Islams historie starter med Muhammed og hans virke. Etter hvert som hans innflytelse steg kom han i konflikt med andre parter og han endte opp med å erobre Den Arabiske Halvøy. Dette var til dels en brutal prosess og mange av lovene fra den tiden kan fortone seg som å ha et militært tilsnitt. Det er en denne delen av historien som mange av de militante, revolusjonære bevegelsene ønsker å vende tilbake til og av den grunn oppfatter de seg selv som mer fundamentale og ekte.

Det er likevel noe med denne fortellingen som klinger feil i mine ører. For mye av aggresjonen til disse bevegelsene er rettet mot egne lands herskere. Det er da lett å glemme at disse herskerne og styreformen de representer også er en form for kontinuitet. Det har formodentlig også vært slik at Islam også vært noe som de styrende har søkt å bruke som det passer dem. Ofte er det videre slik at de styrer i større grad ønsker å bevare og øke sin makt. Det burde bety mer ro og harmoni, fremfor revolusjon.

Med andre ord utfordrer islamistbevegelsen det bestående. Den er revolusjonær og den søker dessuten å omdanne samfunnet og verden totalt.

Høres dette kjent ut?

For over 200 år siden ble kongen og adelen styrtet i en blodig revolusjon i et land som heter Frankrike. Idealet var likhet, frihet og brorskap. Resultatet ble terror, blodbad og kriger som vi dag kjenner som Napoleonskrigene. Noe av det samme gjentok seg også for 100 år siden. Da ble keiseren og adelen styrtet i Russland. På nytt var likhet idealet. Igjen endte det med død og elendighet. Etter en blodig borgerkrig kom Lenin og deretter Stalin til makten. Litt lenger vest, falt også de to tyske keiserdømmene, etter en blodig krig og en ydmykende fred. I starten så det like fullt ut til å gå bra, men så kom den store depresjonen og en ny bevegelse tok makten. De ville vende tilbake til flere tusen år gamle nasjonale idealer, krigerske idealer som på mange måter var utgått, som de selv konstruerte og mikset med andre tanker.

Det er en klar samfunnsmessig parallell her til islam. Store deler av den muslimske verden er styrt av korrupte autokrater som arver makten. For å ta et lite sidespor. Selveste Bin Laden skal en gang ha bemerket tørt at da Bush kom til Arabia så var det de som håpet på at dette ville gi demokrati, men de hadde ikke regnet med at inspirasjonen skulle gå andre veien, med arvet makt og valgfusk.

Mens samfunnene er gamle og føydale, så er den moderne islamismen strengt tatt ikke så gammel. Den starter med en mann som het Qutb. Som ung mann hadde Qutb dratt til USA og ble forferdet over det han så. Det er fra ham at organisasjonen ”Det Muslimske Brorskap” stammer. Legg her merke til likheten med det gamle franske idealet. Denne organisasjonen, som andre kan fortelle mer om, skal ha tatt til seg en hel del fra europeisk fascisme og kommunisme.

Felles med nazismen og kommunsimen er målet om å innføre et idealsamfunn, kombinert med stor grad av vilje til å bruke rå og brutal vold. Det er en total omveltning mange av dem søker og en slik tankegang bryter sterkt med det tradisjonelle, nærmest per definisjon.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Shoaib Sultan

54 innlegg  566 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Interessant innlegg, og finner mye jeg ikke er uenig i. Men det med Qutb og brorskapet blir for grunt og dermed feil. Les gjerne det Lars Gule skriver her, en god og grundig dokumentasjon på problemstillingen.

Kommentar #2

Tor-Olav Foss Baldersheim

76 innlegg  1162 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Hei

Jeg skal medgi at avslutningen er den svakeste delen og at mye av det skyldes at jeg mangler den definitive historien om brorskapet. Jeg har til gode å lese Qutb og har også en bok på vei i posten om dets rolle i Vesten. Jeg kunne også vært sterkere på biten om nazistene.

Når det er sagt, så har organisasjonen er historie som inkluderer terrorangrep mot turister på 90-tallet. Videre kommer det kommer stadig påstander om at de og Hamas er samme sak, eller om at Qaradawi, som truet med nytt jødisk holocaust, har blitt bedt om å lede organisasjonen. Jeg ser også måten andre oppfatter dem på.

Så var det Lars Gule... Jeg har lest litt for mange innlegg fra ham som har vært usaklige og fulle av skjellsord til å ønske å lese mer. Legg så til at han drev på med ting nede i Libanon som for meg alltid vil henge med ham. Oppholdet hans i Human Etisk Forbund får meg ikke til å glemme at han faktisk forsøkte seg på massemord. Med andre tar jeg ham ikke til sannhetsvitne og fremover kommer jeg også til å prøve å unnlate meg på å samtale med ham. Det han gjorde var rett og slett altfor, altfor grovt.

Glem dog ham et øyeblikk. Jeg setter jeg pris på at du svarte. Jeg synes det ligger mer i diskusjonene om de muslimske samfunn enn hva mange vil ha det til. Så jeg kommer til å fortsette å prøve å se ting fra ulike vinkler.

 

Mvh

Tor-Olav

Kommentar #3

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Jeg synes det ligger mer i diskusjonene om de muslimske samfunn enn hva mange vil ha det til. Så jeg kommer til å fortsette å prøve å se ting fra ulike vinkler.

Flott - stå på!

Deler forøvrig ditt syn på mennesker med Gules bakgrunn som plutselig står frem som lærde filantroper. Hvor blinde kan man bli?

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
21 dager siden / 2135 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
19 dager siden / 1778 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
7 måneder siden / 1769 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 1271 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
12 dager siden / 1106 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
22 dager siden / 1043 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
27 dager siden / 997 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
15 dager siden / 907 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere