Verdidebatt

Romerbrevet

Mine tanker rundt kap. 8

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oppgavedag i Romerbrevet og Troslæren

02.12.2010

Oppgavedag ved Fjelltun Bibelskole 2. Desember 2010

Fag: Romerbrevet og troslære

Oppgave; Gi en Tolkning (forklaring) av Rom. 8,1-6 og 12-13

1.

Gi bl.a. svar på følgende spørsmål

-Hva vil det si å være “i Kristus Jesus”?

-Hvordan kan vi unngå lovens “fordømmelse” ?

-Hva betyr “livets Ånds lov” og syndenes og dødens lov” ?

Å være “i Kristus Jesus” hva betyr det? Hva har det for oss å si? På en måte lett spørsmål men likevel veldig dypt… Min første personlige tanke på å være “i Kristus Jesus “ da er en trygg. Men å være “i Kristus Jesus” betyr en har fått lov å ta imot Jesus, han som ble brukt til vår reddningsmann. Gud satte en plan ut i livet for å frelse oss fra dommen. Han sendte sin egen Sønn i en menneskelig kropp lik vår, bortsett fra at vår er syndig og så tilintetgjort.

Å være “i Kristus Jesus” er å være frelst fra dommen, det er å ha tatt i mot Guds enbårne Sønn, å får evig liv, i sammen med Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. Det handle om å ikke leve for seg selv eller for sin kjødlige natur men om å leve for Jesus Kristus i takknemlighet for han seier over synden.

 

Loven “Fordømmelse hvordan kan denne unngås? Det finnes i utgangspunktet to alternativ, den første : En må leve et perfekt liv uten å falle i synd eller bryte di ti bud, klarer en dette har en i grunnen ingen grunn til å frykte loven for en lever etter den. Men ingen mennesker klare gjennom føre dette, av den enkle grunn vi har arvesynden med oss… Pga synde fallet ligger det nå i vår natur og kjød at vi er syndere og gjør feil. Viktig å få med at vi blir ikke syndere fordi vi synder, men vi synder for vi er syndere. Så i grunnen er det ikke to alternativ det er kun ett. For å unngå lovens “fordømmelse” må vi tro på Jesus Kristus, at han er Guds enbårne Sønn, At han har tatt all vår skyld på seg, alt vi har gjort og alt vi kommer til å gjøre. Han døde på korset og sto opp igjen for våres skyld. Han viste oss nåde å tar vi i mot Jesus tar vi også i mot nåden, nåde som har betydning gratis , det vil si vi har fått noe uten vi har gjort oss fortjent til det, helt gratis. Vannvittig men helt sant. Og ved nåde er vi frelst fra Dommen og Lovens “fordømmelse” Referere til Bibelvers : Gal. 3,26 Alle er dere jo Guds barn ved troen på Kristus Jesus. (Bibelen 2007 utgave)

og til

Ef. 2,8 For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, der er Guds gave, (Bibelen 2007 utgave)

Livets Ånds lov betyr at en er i Jesus Kristus, da er en stilt utenfor lovens maktområde, både når det gjelder rettferdiggjørelse og fordømmelse. Da har vi ingen ting å håpe fra loven, men heller ingen ting å frykte. Når en tar i mot Jesus får vi også Guds Ånd i oss. Men uten troen på Guds offer, hans eneste sønn Jesus som tok på seg straffen vår, som ble en “ny ordning” er vi fortapt.

Vi har “livets Ånds lov” men vi har også “syndenes og dødens lov” den “gamle ordningen”. Vis en lever etter sin syndige natur og etter kjødlige lyster vil ikke ta i mot Jesus som sin redning, da vil en bli stilt ansvarlig for alle sine synder og feil. Da har vi ingen som har tatt på seg sine skylder å en må betale sin dødsgjeld med sitt eget liv. Det å følge den Hellig Ånd, fører til liv og fred, mens de å følge den gamle naturen fører til død. Den gamle syndige nature er i mot Gud. Den har aldri adlydt Guds lover, og den kommer aldri til å gjøre det. Slik menneskene er i seg selv, klarer de ikke å leve slik Gud forlanger. Rom. 8 6-8 ( en levende bok)

2. Hva sier avsnittet om det kristne livet/helliggjørelsen - det Jesus skal gjøre i oss?

Gi bl.a. svar på følgende spørsmål:

-Hvorfor er det nødvendig for oss å leve etter Guds vilje?

-Hva innebære det å være “etter/i kjødet” og å være “etter/i Ånden” ?

-Hvordan kan vi seire over synden og la Guds vilje realisert i vårt liv?

Nødvendigheten for oss å leve i Guds Vilje ett viktig spørsmål. Hvorfor sier Gud at vi skal leve etter hans vilje? Gud har skapt oss Gud vet hvordan vi virker, han vet hva vi er skapte til… Vi er hans skapninger og han vet det beste for oss. Hvis vi ikke lever etter Guds vilje lever vi etter vår gamle naturens syndige vilje, vi lever da av oss selv. Vis vi forsetter å følge den , går vi fortapt og vi vil vandre bort i fra Gud. Når en tar i mot Jesus i livet sitt, ser en at han har reddet oss fra døden, Gud som er faderen sendte Jesus for å redde oss alle. Men som en kjærlig far som han er gir han oss valg. Han vil ikke tvinge noen. Da vil det være naturlig å følge rådene til en som faktisk reddet livene våre. Vi opplever da at det er så stor at en ønsker å leve mest likt slik vi er skapt til, naturen vår kommer vi aldri på jorden bort i fra men vi blir fylt med Guds Ånd, som blir et verktøy i livet. For å kunne ha håpet om det evige liv må en leve i Ånden og ikke i kjødet.

fordi kjødets attrå er fiendskap mot Gud- for det er ikke Guds lov lydig, kan heller ikke være det- og de som er i kjødet, kan ikke trekkes Gud.

da vi jo vet dette at vårt gamle menneske blev korsfestet med ham for at synde- legemet skulde bli til intet så vi ikke mer skal tjene synden

Men vi har ikke fått vedens ånd, men den Ånd som er fra Gud, for at vi skal kjenne det som Gud i sin nåde har gitt oss.

Vi må leve etter Guds vilje for å kunne holde oss nær han og forstå hans budskap til oss.

Å være etter kjødet, er å leve etter sin gamle syndige natur, fremdeles drives av sine egne naturlige lyster, da ligger det handlinger tanker som vi ikke vil kvitte oss med, selv om vi vet harde fakta om hva Jesus ofret for oss og hva som føre oss bort fra Gud. De som lever av syndig natur, lever kun for sine egne lyster og behov. Som en kristen har du dessverre fremdeles den gamle naturen i kroppen men, en har også et våpen mot dette, nemlig Guds Ord og vi blir utrystet med Den Hellige Ånd. Og være etter/i Ånden er å leve med iver etter Guds vilje, når en blir frelst får vi en ny natur, vi blir nye i Jesus Kristus, da lever vi ikke lenger av oss selv men av Jesus.

Gud reiste Herren opp, og han skal også reise oss opp ved sin kraft

For dersom I lever efter kjødet, da skal I dø ; men dersom I døder legemets gjerninger ved Ånden, da skal I leve.

Få da bort alt som er syndig og jordisk. La alle onde lyster dø! Ha ingenting å gjøre med seksuelle synder, urenhet, begjær og skammelige lyster. La dere ikke fange av pengejag, for det er avgudsdyrkelse. Guds fryktelige vrede er over dem som gjør slik. Dere pleide å gjøre slik da dere enda var en del av denne verden, men nå er det på tide å kaste disse skitne klærne - vrede, hissighet, hat, forbannelse og dårlig snakk. Lyv ikke for hverandre. Det var det gamle livet med dets ondskap som gjorde slikt. Nå er det dødt og borte.

Eneste måten vi kan seire over synden er ved troen på Jesus Kristus og leve etter Ånden. Ved å legge trykk på den delen i oss som vil følge Guds ord og skyve bort den gamle syndige naturen som vil dra oss bort fra Gud og inn til våre lyster og fortapelse.

Ved å holde oss nær Jesus er det lettere å realisere Guds vilje med våre liv, ved å ta en avstand fra det som lokker oss, friste oss , og som kan føre oss til fall. Ved og stadig vende tilbake til korset, å se hva som virkelig skjedde og sette Jesus som vår rette snor i livet, med å slutte å dra oss mot våre lyster.

De som hører Kristus Jesus til har korsfestet kjødet med dets lidenskaper og lyster . Dersom vi lever i Ånden da la oss og vandre i Ånden.

Gal.5, 24-25Kol 3, 5 - 9 (en levende bok)Rom. 8, 13 ( Bibelen 1968 utgave) 1.Kor. 6,14 (Bibelen 2007 utgave )1Kor. 2,12 (Bibelen 2007 utgave)Rom .6,6 ( Bibelen 1968 utgave.)Rom. 8 7-8 (Bibelen 1968 utgave) Hva sier avsnittet om frelsen/rettferdiggjørelsen - det Jesus har gjort for oss?

Samlet konklusjon er : Jesus kan igjen føre oss sammen med Gud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt