Helge Simonnes

928

SV er fanget

Kristin Halvorsen og SV er sjakk matt i Maria Amelie-saken.

Publisert: 13. jan 2011

Det strider mot mange nordmenns rettsfølelse når 25-årige Maria Amelie jages ut av landet. Reaksjonene er sterke etter gårsdagens pågripelse. I dag er det fengslingsmøte, og det er allerede tillyst store demonstrasjoner.

Marie Amelie har gjort en stor innsats for å bli integrert i det norske samfunnet. Blant annet har hun skrevet boken «Ulovlig norsk» om sin egen og familiens vei til Norge.

I utlendingsloven finnes det ingen paragraf om at innsats skal belønnes med varig opphold.Likevel kan man lure på hvorfor myndighetene utviser slik nidkjærhet. De fleste ville ha levd greit med at lovens bokstav ikke ble fulgt til punkt og prikke.

Redselen for å bli anklaget for forskjellsbehandling av asylsøkere, har trolig vært en utløsende faktor for arrestasjonen.

Pågripelsen skal ha vært klarert med regjeringen. For SV er dette en kruttønne av en sak. Magasinet Ny Tid, som historisk sett er knyttet sterkt opp til SV, kåret for noen uker siden Amelie til «årets nordmann». Saken viser med all tydelighet at SV er fanget i sitt rødgrønne regjeringssamarbeid.

Det er uklart hva som er grunnen til at familien flyktet fra Kaukasus i 2000. Marie Amelie kom ulovlig til Norge som 17-åring sammen med foreldrene.

Fengslingen har utløst en massiv demonstreringsvilje. Vi må være enige med Rune Berglund Steen, kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, når han sier til NTB.

– Å arrestere Maria Amelie utenfor Nansenskolen blant Nansen-studenter i Nansen-året, det er å markere slutten på Nansen-året.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Rett og rettferdig

Publisert rundt 10 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.

Det strider mot mange nordmenns rettsfølelse når 25-årige Maria Amelie jages ut av landet.

Det kan da umulig stride mot nordmenns rettsfølelse at Maria Amelia blir behandlet etter loven og lovlig fattede vedtak?

Derimot er det mange som har lurt på om det er likhet for loven når hun har stått fram i media og profilert seg slik hun har gjort - tilsynelatende utan at noen har reagert.

Det er forskjell på rettsfølelse og rettferdighetsfølelse.

Lover rammer ikke alltid rettferdig, men de er konskvente. Dette er en forutsetning for en god rettsoppfatning.

Det er ikke uventet at noen grupper og media vil kritisere politiets opptreden. Det står fritt opp til Vårt Land å støtte slike synspunkter, som fort kan bli populistiske - og med overhengende fare for å møte seg selv i døra i andre saker.

Viser til Leif Gullberg sin nøkterne vurdering av saken i innlegget: Maria Amelia

Kommentar #2

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.

I utlendingsloven finnes det ingen paragraf om at innsats skal belønnes med varig opphold.Likevel kan man lure på hvorfor myndighetene utviser slik nidkjærhet. De fleste ville ha levd greit med at lovens bokstav ikke ble fulgt til punkt og prikke.

Rett som det er praktiseres det unntaksbestemmelser som at "når mer enn 100 sunnmøringer går i demonstrasjonstog og gråter i LørDagsrevyen samtidig vil opphold bli innvilget uansett" og så vil politikerne "se" på saken eller "ta en gjennomgang" som det heter når de ikke har tenkt gjennom konsekvensene av sine vedtak på forhånd eller satt seg inn i hva som foregår innen deres eget departement.

Var vi et raust samfunn sa regjeringen at vi innser at dette er en sak som ikke harmonerer med vårt regelverk, men siden det har gått så bra vil vi i et unntakstilfelle som dette innvilge opphold, politikk er det muliges kunst, og vi er skikkelige politikere.

Men nei, la oss heller ta i mot noen krigstraumatiserte sabelsvingere som belaster alle systemer på overtid i mange år.*sukk*

Kommentar #3

Randi Johnsen

45 innlegg  894 kommentarer

SV er fanget

Publisert rundt 10 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.

NTB.

– Å arrestere Maria Amelie utenfor Nansenskolen blant Nansen-studenter i Nansen-året, det er å markere slutten på Nansen-året

Fiffig retorikk dette Simonnes, men når du tenker nøyere etter er du overbevist om at dette er en handling i strid med Nansens ånd? Såvidt jeg husker hjalp Nansen store grupper av hungersnødrammede i Sovjet og bidro til at statsløse flyktninger fikk hjelp. Dersom Marie Amelie hadde oppfylt dette siste, ville hun utvilsomt fått opphold i landet vårt på lovlig vis. Men ikke med den begrunnelsen at hun trenger belønning for å ha kunnet "integrere seg" ved å ta mastergrad ved norsk universitet uten lovlig opphold her og få et innflytelsesrikt og mektig nettverk underveis. Jeg tror ikke det var Nansens ide å prioritere dem som kunne sno seg, men heller de ulykkelige og maktesløse. Det er ikke en ubetydelighet at reglene om innvandring skal praktiseres likt for alle, det er faktisk inntil kjernen av rettssamfunnet. Så er jeg enig i at det kan foreligge spesielle omstendigheter i enkeltsaker som er så avgjørende at hovedregel må fravikes. Så vidt jeg har registrert, har det ikke kommet frem opplysninger om slike i pressen som er den eneste kilde jeg kjenner saken fra.

Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Når alt kommer til alt er det riktig at Amelie utvises. Det er bare så trist at en for så vidt veltipasset migrasjon ender slik når det er så mange migrasjoner som er etter lovens ramme som ender med fiasko, eller mange andre uregistrete som oppholder seg i Riket og slett ikke utgjør noe tilskudd, eller folk som har rettighetene i orden, men ikke kan bidra på noe vis.

Sic transit gloria mundi.

Kommentar #5

Anders Fongen

3 innlegg  76 kommentarer

Skjønnhetskonkurranse

Publisert rundt 10 år siden

Denne saken strider mot folks rettsfølelse fordi de har latt asylbehandlingen bli en skjønnhetskonkurranse.

Pen, velformulert, ressurssterk og modig er hun. Sikkert er det at hun kunne gitt et godt bidrag til Norge. Men en asylpraksis som tar hensyn til dette vil vi ikke ha.

Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Særlig hvis dette er en skjønnhetskonkurranse foretrekker jeg at mullah Krekar, vår staute kriger og stolte drapsman, stemmes ut og må reise ut med samme brask og bram som Maria Amelia. Det skulle blott mangle om han som har våpentrening skulle kunne klare seg i sitt hjemland nå, når hun må reise. Så nå får det være takk og farvel til denne verkebyllen på norsk asylpolitikk.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere