Verdidebatt

Grønn fremtid

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Grønt er symbolet på livskraft, og på natur. Skal jorden være levelig for våre etterkommere må vi planlegge langsiktig og være villige til å ofre noen av våre kortsiktige behov. I møte med politiske utfordringer, enten det er arbeidsledighet, jordbrukspolitikk eller økonomisk krise, bør vi alltid spørre oss om tiltakene er bærekraftige, både økologisk og sosialt.

Mennesket lever av naturen, men har utnyttet den fremfor å forvalte den. Jordkloden viser tegn på å bli utpint av klimaendringer, utryddelse av arter og mangel på resurser. Delvis er problemene et resultat av rike lands grådighet. Delvis har vi hatt nok med oss selv, og hatt et ensformig fokus på sosialisme, liberalisme og kapitalisme. Fokuset har vært på mennesket alene. Men i grønn politikk har både menneske og natur høy egenverdi.

I et demokrati har både politikere og velgere ansvaret for den situasjonen man havner i. Forrige generasjon kan be seg unnskyldt av mangel på kunnskap: ”Vi visste ikke hva vår drøm om stadig større økonomiske og materielle verdier kunne føre til”. Denne unnskyldningen har vi ikke lengre. Det haster med lokale og globale grønne tiltak, og vi trenger en kursendring.

Derfor er det en fryd å se at den nye politiske retningen Miljøpartiet De Grønne er en del av (Global Greens), er i vekst over hele verden. I EU har De Grønnes representant Eva Joly nylig blitt leder av komiteen for utviklingssaker, og vil arbeide for en grønn, langsiktig utviklingspolitikk. Miljøpartiet De Grønnes hovedmål er ”Et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse”.

Det er trygt å gå på grønt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt