Eivind Lundager

24

Rød lampe blinker for Aftenposten-redaktør

Torsdag 6. januar stormet Julian Assange inn på kontoret til redaktøren i den britiske avisen The Guardian og krevde suverene rettigheter til de samme dokumentene som Aftenposten har tilgang på. En rød lampe blinker for redaktør Hilde Haugsgjerd.

Publisert: 7. jan 2011

 

Cellene og kartellene i Wikileaks-nettverket begynner å stresse etter at både kommunikasjoner og pengeoverføringer svikter. I Moskva ligger sentrale servere under det russiske selskapet Heihachi Ltd., som også betjener en betydelig pornoindustri og sender ut såkalt spam til tusener av mailadresser døgnet rundt. Det er nå flere indikasjoner på at kartellene bak Wikileaks-nettverket er i ferd med å bryte sammen. Julian Assange som  offisielt representerer Wikileaks, blir i stadig dårligere humør, men har et stort talent for å spille teater ved behov. Og da spiller han også gjerne seg selv med elegante anekdoter som ikke nødvendigvis er forenlig med det som foregår lenger inn i apparatet han fortsatt mener å representere.

Den 6.januar stormet i bokstavelig forstand Wikileaks-talsmannen Julian Assange inn på kontoret til redaktør Alan Rudbridger i avisen the Guardian i Storbritannia, sammen med sin advokat. Han hylte og skrek at det var han som eide avisens Wikileaks-dokumenter. Det er grunn til å merke seg denne episoden fordi Wikileaks har flerleddede avtalesystemet som sikrer kontroll med dokumentene ut til publikum. Dette gjelder også i forhold til Aftenposten, men ambisjonene kan ha blitt for store, blant annet i møte med vestlige lands sikkerhetstjenester som på grunn av økende terrorfare har fått stor skolering i det å bryte ned skjulte celler og kadre som arbeider i det stille. Nå begynner det å rakne for flere karteller i Wikileaks, og faren for indre oppgjør øker på etter hvert som kommunikasjonsveier i den hemmelige organisasjonen nå bryter sammen.

Aftenpostens Hilde Haugsgjerd vil ikke stå seg i et juridisk oppgjør med Wikileaks. Det er gjort en avtale i hemmelighet som Aftenposten fortsatt følger. Det er nok også grunnen til at det går så vidt sakte med dokumentsorteringen som stort sett betjenes av Wikileaks egne, autoriserte kontakter. Aftenpostens Stine Barstad har 7. januar, skrevet ut en artikkel som skal indikere at avisen har ubegrenset søketilgang på de dokumentene ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd har reklamert slik for.

Jeg har grunner til å tvile på det redaktør Hilde Haugsgjerd har sagt. Ut fra det hun sier, skulle det naturligvis ikke være noen grunn for Aftenposten til fortsatt å følge Wikileaks sitt hemmelige regelverk for utvelgelse av tema og dokumenter? Som Roy Vega også har vært inne på gjentatte ganger, ligger det selvsagt ingen eksklusivitet i en avtale opp mot Aftenposten så lenge avisens ansvarlige redaktør, Hilde Haugsgjerd, bedyrer at stoffet avisen har tilgang på nå, er ordnet uten at Julian Assange har godtkjent opplegget. Med de erfaringene The Guardian nå synes å høste, etter hvert som Wikileaks-nettverket begynner å bli stresset, er det all grunn til å tro at Aftenposten risikerer samme erfaring som Guardian om kort tid. Avisen er totalt sett kommet inn i en situasjon knyttet til grunnleggende journalistfaglig integritet og troverdighet utad. Om det redaksjonelle landskapet rundt Hilde Haugsgjerd stadig har blitt mer rødfarget, kan det ikke skjule den røde lampen som nå blinker iltert over redaktørens eget hode.

Jeg mener at ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd bør vurdere sin stilling, samtidig som jeg på det sterkeste beklager at andre norske medier beskytter Wikileaks og ikke minst Aftenpostens lysskye eksperimenter med det som er en hemmelig ekstremistorganisasjon.

Eivind Lundager

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Jasså?

Publisert over 9 år siden
Eivind Lundager. Gå til den siterte teksten.

Den 6.januar stormet i bokstavelig forstand Wikileaks-talsmannen Julian Assange inn på kontoret til redaktør Alan Rudbridger i avisen the Guardian i Storbritannia, sammen med sin advokat. Han hylte og skrek at det var han som eide avisens Wikileaks-dokumenter.

Er han ikke i husarrest allikevel? Det var jo på ganske strenge bestemte vilkår han slapp å råtne i kjelleren i Old Bailey, hvorav ett krav var at han holdt seg døgnet rundt på slottet Ellingham Hall i Suffolk.

 

Kommentar #2

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

The Guardian............. er ikke det en av avisene i det nettverket Vega har skrevet om som eies av en russisk mogul og som skal stå i ledtog med wikileaks og som har fremelsket det hele? Har vi en selvmotsigelse her?

Kommentar #3

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

Aftenpostens redaktør ute i bare rødstrømpene?

Publisert over 9 år siden

Kan bekrefte at flere Aftenposten-medarbeidere både i går og i dag, lørdag 8. januar sitter i diskusjoner om Wikileaks-avtalen, og at de mildt sagt sliter med å holde en diplomatisk tone i forbindelsene over til Storbritannia og forsåvidt også til Sverige for tiden. Dette kan det om ikke annet bli særdeles god underholdning av. Det synes å koke også i stalinistenes leir, som begynner å undres over hvem som nå styrer butikken. Mistenksomheten er stor.

Wikileaks-apparatet er i ferd med å smuldre opp på grunn av kommunikasjonssvikt, og så vet ikke mellomledere hva de skal si eller gjøre. Talsmannen Julian Assange er så humørsyk nå at han løper rundt utendørs i bare sokkelestene på vei til og fra avtaler som skal blokkere Aftenposten og The Guardian. Teknisk kan han sperre for Aftenposten, men han vil nok streve mer med den britiske avisen. Det blir m.a.o ikke mye helgefri for Aftenpostens uansvarlige redaktør, Hilde Haugsgjerd. Formodentlig rekker hun, i motsetning til Assange, å ta støvlene på mellom de hemmelige møtene. I motsatt fall må hun løpe rundt i bare rødstrømpene. Altså for å diskutere hemmelige avtaler med en hemmelig, internasjonal organisasjon som har spesialisert seg på å stjele intern-informasjon fra NATO og USA.

Eivind, Aftenpostens Hilde Haugsgjerd kan så absolutt miste jobben på denne saken. Nå er faktisk en og annen norsk journalist i ferd med å våkne, og melder seg på telefoner og SMS hitover og ditover. Etter 30 kritiske artikler om Wikileaks var jo det på tide.

Under redaktør Hilde Haugsgjerd har Aftenposten har helt klart kilt seg fast i et dobbeltspill mot Wikileaks-systemet: I første runde forsøkte Aftenpostens ansvarlige redaktør, Hilde Haugsgjerd, å få omdefinert den standardavtalen som formelt gjør avisen til en del av Wikileaks sitt system. Dette trolig for å sikre ryggdekning mot andre medarbeidere i avisen. Når det ikke gikk ble det etter alt å dømme ordnet en bufferavtale, hvor en mellommann ordnet alle formaliteter. Etter et mønster og strukturer som til forveksling minner om kontrollrutiner overfor "autonome" celler i kommunistiske partier og fronter: En eller to personer går i mellom for å skåne ledelsen i partiet. De fleste kommunistpartier som fortsatt samarbeider i Europa har "autonome" enheter og kampceller (Svartskjorter som går løs på bygninger og folk under demonstrasjoner, ofte dekket av en fellesaksjon eller paraplyorganisasjon).

Jeg kan garantere at Aftenposten kommer i trøbbel, med mindre også dette er politisk teater for å maskere opplegg ytterligere. I så fall er faktisk Hilde Haugsgjerd enda mer ut og kjøre: Da har hun ført Aftenposten lenger inn i Wikileak-kjeden enn selv de mest hardbarkede ideologiske støttespillerne vil gå god for, rett og slett med tanke på jobben.

Hvor er Harald Stanghelle? Han har noe av de samme talenter som Einar Førde hadde: Å bli så lur at en lurer seg selv og snubler i egne ben. Nå kunne Stanghelle ha heist flagg og skodd seg på å vise hva journalistisk integritet handler om.

____

Når det gjelder den russiske oligarken Alexander Lebedev, så kjøte han den britiske avisen Evening Standard og Independent i fjor vår. Det må ansees for en umulighet at han og hans kolleger fra KGB (Kalles nå FSB) ikke vært innpå med mer enn en finger i Wikileaks operative apparat i Moskva. Allerede i januar 2007 var de første serverne rigget.

Roy V

Kommentar #4

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Roy Vega. Gå til den siterte teksten.

Hvor er Harald Stanghelle? Han har noe av de samme talenter som Einar Førde hadde: Å bli så lur at en lurer seg selv og snubler i egne ben. Nå kunne Stanghelle ha heist flagg og skodd seg på å vise hva journalistisk integritet handler om.

Sitter og venter på et ledig sjefredaktørsete kanskje?

Kommentar #5

Eivind Lundager

24 innlegg  62 kommentarer

USA lager redningsaksjon for ofre

Publisert over 9 år siden

Her er en konsekvens av virksomheten som Aftenposten er en aktiv og destruktiv del av. Det amerikanske utenriksdepartementet forteller i en pressemelding i dag at det nå er opprettet en spesialgruppe på ca. 60 personer, for blant annet å redde personer rundt om i verden som risikerer livet på grunn av det som kommer frem i Wikileaks-avsløringer. Det dreier seg om alt fra personer som er knyttet til humanitært arbeid, misjonærer, menneskerettighetsforkjempere og vanlige borgere i diktaturer som av ulike grunner har hatt kontakt med amerikansk, diplomatisk personell. Dette dreier seg også om personer som helt tilfeldig har vært med på forberede møter i tilknytning til redningsoperasjoner i diktaturer som er fientlige til USA. Det er ventet at slike aksjoner alene kan komme til å koste titalls millioner av dollar.

Norge er medlem av NATO. En vesentlig del av Wikileaks aggressive og målrettede aktivitet retter seg nettopp mot NATO-land, primært knyttet til sikkerhetsopplegg, og med betydelig vekt på NATOs operasjoner i Afghanistan.

Senest i mars i år brøt Wikileaks-celler seg inn i databasen til US Army Contra-intelligence Center og stjal en sensitiv rapport knyttet til sikkerhetsstrategier i møte med aggressiv hacking. Rapporten ble offentliggjort raskt. Tilsvarende ble også privat email fra Sarah Palin, en republikansk presidentkandidat, offentliggjort av Wikileaks.

Dette er ikke en type politisk aktivitet Norge og Aftenposten skal være stolt av å være vertskap for. På godt norsk: Nå dreier seg om å få uvesenet knyttet til Wikileaks og skjulte bakmenn vekk. Det er mange måter å skaffe informasjoner på. Dersom det blir legitimt å stjele dem slik Wikileaks har lagt opp til gjennom lokale hjelpere som ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd, er vi på ville veier.

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
13 dager siden / 2988 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
10 dager siden / 1678 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
11 dager siden / 1537 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1291 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
16 dager siden / 1092 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
21 dager siden / 665 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere