Torgeir Tønnesen

71

Konspirasjonsteoretikere kan ha rett i mye - skjønt de er på ville veier i det meste

"Vaksiner er farlige og Covid-19 fremstilt i laboratorium". "Soros og Bill gates vil ta over verdensøkonomien". Slik tenker konspirator-korpset. De kan likevel ha oppfattet strømninger som er virkelige.

Publisert: 8. jan 2021

Trump ville gjøre Amerika stort igjen. Og hvilken amerikaner ville ikke det. Amerika var langt nede økonomisk og sosialt, og er det fremdeles. Fattigdom, ulikhet, dyre boliger, sosiale problem og kriminalitet. 

Detroit og Chicago og hundrevis av byer og bygder var dynamiske industri-senter for bare 30 år siden. 

Så ble industrien delvis utkonkurrert av Østen. Japan og mange andre land, hvor deler og delproduksjon tok over markedet. Amerikansk kvalitets-stål ble byttet ut med billige legeringer fra resirkulerte skrotbiler.

Millioner av amerikanere ble stående omtrent uten lønnsøkning på 30 år. Og amerikanere er tøffe - de jobber 10-12 timer i døgnet, alle sammen. De kjørere gjerne bil 3 timer for dagen for å komme seg på jobb. Dette gjør de for en lønn som vi nordmenn jobber kanskje 5-6 timer effektivt for dagen. De er dobbelt så trøtte etter en arbeidsdag, enn hva vi er.

Globalismen fikk skylden for stagnasjonen for vanlige mennesker. 

Og likeså innvandringen. Og selvsagt er det delvis riktig forklaring. innvandringen, med nye millioner hvert år fra Sør-Amerika, medfører selvsagt et sprengt boligmarked, hvor prisene drives opp og opp, og lønningene ned og ned, for de innfødte amerikanere. Nasjonalidentitet og patriotismen forsvant. "Made in China" på amerikanske biler. Amerikanere kjører Corolla.

Samtidig er det vitterlig for alle, at eliten og finansfolkene har beriket seg og skapt ulikhetene i samfunnet. Børssystemet med ny-liberalismen, som tar vekk alt av reguleringer og striksjoner på hva man kan erverve seg av aksjer og penger, og lite skattebetaling, har skapt hundretusener av nye milliardærer i USA. Disse menneskene lever i luksus. Og dette vet folket, men de forstår det ikke, - at det er mulig. 

I Norge ser vi det samme. Globalisen har skapt en situasjon på arbeidsmarkedet, hvor noen yrkesgrupper er tatt over av europeere som bosetter seg varig i Norge. Disse fra EU blir norske borgere etter tre år i fast arbeid. Det gir rett til norsk statsborgerskap. 

Med flere hundre tusen nye innvandrere (fra EU og Asylsøkere og flyktninger) på bare 20-25 år, så har Norges befolkning økt kraftig. 

Det gir økte boligpriser og mye mer konkurranse på arbeidsmarkedet. Mange yrker er ikke attraktive for norske ungdommer lenger. Dette fordi lønninger har stått stille og arbeidsmiljøet er tatt over av EU-innvandrere. Det er bygg og anlegg, hotell, restaurant, fiskeforedling, hjelpearbeidere og forskalingssnekkere osv. Alle disse nye borgere har også krav på vårt velferdssystem, - barnehager som er subsidierte av staten, skoleplass til sine barn, gratis tannlege, legevakt, helsevesen, idrettstilbud, infrastruktur, kommunikasjon, trygder, pensjoner og lønnssystem osv. 

Mange mener at dette ikke rettferdig fordi innvandrere ikke har vært med å bygge opp velferdsstaten, men "hopper rett inn i den", og utnytter det våre foreldre og besteforeldre har slitt for i gjennom generasjoner.

Globalisme, innvandring, boligpriser, større klasseskiller, lavere lønnsnivå - alt dette henger altså sammen. Man trenger slett ikke være en konspirator for å forstå dette.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere