Roald Øye

Pensjonist
378

19. eller 20. januar 2021 kan det smelle i Den persiske gulf.

Ved innledningen til året 2021 stiger temperaturen i Den persiske gulf på tross av at det er vinter. Temperaturen vil sannsynligvis nå kokepunktet i det øyeblikk president Donald Trump eventuelt forlater Det hvite hus den 20. januar 2021, etter å ha vært USAs øverste militære og politiske leder i en presidentperiode.

Publisert: 2. jan 2021


Han har i løpet av sin korte presidenttid siden 2016 påført de iranske lederne flere politiske ydmykelser enn noen annen amerikansk president tidligere har våget å gjøre. Den annonserte iranske hevnen kan imidlertid tidligst komme etterat demokraten, Joe Biden, har etablert seg i Det hvite hus, etter Dr. Mordechai Kedars mening. Se nedenunder!

President Trump trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen, Han stod bak to likvideringer av sentrale militære og atomvitenskapelige frontfigurer i Iran, riktignok i nært samarbeid med Israels etterretningsorganisasjoner. Iran har følgelig truet både «lille Satan» og «store Satan» med en nådeløs militær hevn, utført av landets shiamuslimske forbundsfeller i Irak, Syria, Libanon og Gaza. 

Den annonserte blodige iranske hevnen kommer trolig tidligst når demokraten, Joe Biden, har etablert seg i det Hvite hus. Den amerikanske og israelske gjengjeldelsen håper de først og fremst vil ramme Irans proxies, dets stedfortredere, med håp om at den «sataniske» hevnen ikke treffer iranske mål. De håper demokraten Joe Biden etter 19. januar inntar den tradisjonelle forsonlighetslinjen som demokratiske presidenter nesten alltid har ført.

Hvordan USA og Israel forbereder seg på dette militære scenariet har Dr. Mordechai Kedar, som tjenestegjør som seniorforsker ved «The Begin-Sadat Center for Strategic Studies» gjort rede for i en artikkel som ble publisert i Makor Rishon den 29. desember 2020. Han arbeidet i 25 år for «IDF military intelligence», der han spesialiserte seg på etterforskning av syrisk innenrikspolitikk, av arabiske massemedier, av islamske grupper og israelske arabere. Han er ekspert på alt vedrørende  «The Muslim Brotherhood» og andre islamske grupper i Midtøsten.

 Et militært oppgjør i Den persiske gulf kan etter Dr. Mordechai Kedars  mening få uante følger for resten av verden.  En stenging av Hormuz-stredet er blant de minst spektakulære følger, etter Dr. Mordechai Kedars mening. Han håper både Irans og USAs leder tar til vettet.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere