Greta Aune Jotun

194

NRK - gikk ut på dato

Publisert: 4. des 2020

NRK er ikke kjent for å være særlig god på utenriksjournalistikk. Verken før eller etter 2017. Fra 20. januar 2017 har det gått helt over styr for ansatte i kanalen. Dekningen av Donald Trumps presidentgjerning fjernet den siste rest av troen på NRK som objektiv og seriøs aktør. I stedet for å gi oss fyldige reportasjer om politikken til de aktuelle partiene, har de stort sett brukt tiden til en svertekampanje uten sidestykke mot personen Donald Trump. Knapt noen nyhetssending har vært uten direkte eller indirekte nedsnakking eller hånlig omtale av presidenten. Meget har selvsagt vært hentet fra venstresidens presse i USA, som også har løpt demokratenes ærend, men noe har NRK sugd fra eget bryst. Donald Trump har blitt stemplet med mange stygge karakteristikker, også utseende og væremåte har vært et problem for - unnskyld - hylekoret mot presidenten.

Eksempler på NRKs nyhetsstoff av "høy klasse": Tidlig i 2017 kom Urix' programleder på skjermen med en stor plakat for å fortelle at det døde flere av andre årsaker i USA (stater som i sum har drøyt 330 millioner innbyggere!) enn av terror. Denne "opplysende" plakaten var et tydelig eksempel på hvor banal man kan bli i sin iver etter å rakke ned på andre. Det finnes neppe noe land i verden hvor flere dør av terror enn av andre årsaker - som alderdom, sykdom, ulykker etc. I tillegg til NRKs egen mangelfulle viten, var dette også en grov undervurdering av seerne. Det politiske stuntet var selvsagt en reaksjon på Trumps ønske om å utvise illegale innvandrere.

NRK har brukt enhver anledning til å kritisere Trump, og enkelte ganger med dårlig skjult skadefryd. I en periode lå Sverige høyere enn USA på Covid-19-smittestatistikken i forhold til innbyggertallet, men på NRKs "statistikk" var USA høyest - og Trump fikk selvsagt skylden for at millioner av voksne innbyggere ikke hadde brukt sin sunne fornuft ved å ta ansvar for egen sikkerhet. Mange er blitt mektig lei av NRK-kanalens overfladiske og usaklige journalistikk, med overtydelig venstrepolitisk agenda - og av mobbingen av den amerikanske presidenten.

I skrivende stund melder NRK at påtroppende president Joe Biden har hatt to små brudd i benet på grunn av et fall i lek med en adoptert hund. Om Donald Trump hadde falt og fått brudd, ville nok bruddene vært STORE - og selvsagt hadde han falt med vilje, og drept hunden, for å vekke oppmerksomhet. Omtrent slik i forhold har den fargede journalistikken fra NRK vært.

Personlig hadde jeg gjerne sett Donald Trump i presidentstolen fire år til, slik at han kunne gjennomført enda mer av republikanernes politikk. Likevel tror jeg det er en fordel for en del kristne, både i USA og Norge, at det sannsynligvis ikke blir slik. Stikkord: Falske profeter. Men den saken tilhører en annen debatt.

Jeg vil også nevne NRKs rapporter fra Midtøsten. Ikke så sjelden har reporteren "snakket med noen venner, og de sier" - ergo: - slik er sannheten. Navnløse, gjerne tendensiøse kilder, holder ikke, NRK!

NRKs utenriksavdeling bør løfte blikket fra eget venstrevridde politiske ståsted og for ettertiden gi folket seriøs og objektiv informasjon. Det er heller ikke nødvendig å snakke ned europeiske statsledere som vedtar lover i strid med de ultraliberale lovene i Norge.

Så finnes det journalister med bedre og bredere kunnskap enn NRKs. Stadig flere lytter til andre kanaler, for eksempel Document.no og SwebbTV; begge disse har kunnskapsrike journalister og behagelige formidlere, men er visstnok kalt høyreekstreme, en uberettiget betegnelse som igjen røper stor uvitenhet. Men i NRKs øyne er jo alle som svinger "til høyre fra NRK Marienlyst, Akersgaten og Oslo domkirke", høyreekstreme - .

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere