Verdidebatt

Kvinners prestetjeneste

A. F. Walgermo oppfordrer motstandere av kvinneprester til å lese Bibelen på nytt. Det tror jeg kun styrker dem i holdningen. De bør i stedet prøve å forstå samtiden og slutte å leve i gammeltestamentlig tid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Walgermo gjør et hederlig forsøk på å vise at Bibelen ofte framhever viktige kvinneskikkelser. Problemet er bare at disse tekstene ikke rokker ved spørsmålet om kvinnelige prester. Selv om bibelen framhever kvinner i en del sammenhenger, er det ingen tvil om at bibelen ble til i en tid, og i et miljø, preget av patriarkat og tro på mannlig overlegenhet. Tenk bare på at det kun var mannen som inngikk pakt med Gud (ved omskjæringen).

Oppfordringen bør derfor ikke være mer, men mindre, lesing av Bibelen. I stedet anbefaler jeg et grundigere studium av moderne vitenskap og samfunnskunnskap. For det er egentlig meningsløst at vi i vår tid skal la oss lede av normer som ble til i et samfunn med helt andre betingelser, kunnskapsnivå og sosiale forhold. En kan ikke leve samtidig i gammeltestamentlig tid og egen samtid. Det skaper uholdbare spenningsforhold, slik vi ser i diskusjonen om kvinners prestetjeneste.

Jeg kommer tilbake med en grundigere analyse av bibelens rolle i vår tid senere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt