Verdidebatt

Spøkefugl

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I bladet Astronomi, medlemsblad for Norsk Astronomisk Selskap, står det at Universet inneholder anslagsvis 300 000 000 000 000 000 000 000 stjerner.  Et tall med 24 siffer.  Det minste tallet med 25 siffer, et ett-tall med 24 nuller bak, heter en kvadrillion.  For alt vi vet kan stjernetallet være mye mye større, siden ingen har sett ytterkanten av Universet.

For å sette stjernetallet inn i en litt mer menneskelig sammenheng. Verdens mest verdifulle fotballspiller, Lionel Messi, er verdt sju milliarder kroner. En kvadrillion kroner er verdien av hundre og femti billioner - hundre og femti tusen milliarder - fotballstjerner i Messi-klassen.

Mange mennesker føler seg som hovedpersoner i Universet, og mener i fullt alvor at hele Universet, med alle sine stjerner, er skapt for at menneskene skal ha et sted å bo.  Det må i så fall bety at Universet er, helt bokstavelig, verdens største skøyerstrek, eller med et mer presist engelsk uttrykk: verdens største practical joke.

Et Univers skapt av verdens største spøkefugl er faktisk et sted der jeg kan føle meg hjemme.

Da forstår jeg mindre av den teologien som mange bekjenner seg til, at Skaperen har bruk for prester som tilber Ham, og at Han tar det ille opp dersom en prest har feil kjønn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt