Verdidebatt

Kristendom, en avart av jødedom

Biskopene Eidsvig og Kvarme etterlyser en offisiell avstandtagen til antijudaisme fra norske kristne. I sin iver kan de komme til å fornekte kristendommens genuine særpreg. Samtidig vil effekten være en godkjenning av Israels ekspansive politikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristendom, en jødisk sekt?

I VL 31.10. etterlyser biskopene Eidsvig og Kvarme et oppgjør med antijudaisme blant kristne i Norge. Men i sin iver etter å gjøre bot for fortidens skammelige jødeforfølgelser gjør de langt på veg kristendommen til en (mislykket?) avart av jødedommen. Ved sin vektlegging av jødene som et folk utvalgt og velsignet av Gud, synes de fullstendig å glemme Kristi egne grunnteser: ”Jeg er vegen, sannheten og livet” og ”Ingen kommer til Faderen uten ved meg”. Hvordan mener de det kan henge sammen at Gud velsigner det folk som fornekter han som er den eneste sanne veg til Gud? Disse Jesu ord var tross alt rettet til jødene på den tiden.

Dette blir nok ubegripelig teologi for folk flest, og nok en grunn til at flertallet føler seg fremmed i forhold til bibel og kristendom. At kristendommens røtter finnes i jødedommen, er et historisk faktum som ingen vil bestride. Men teologisk står ikke kristendom nærmere jødedom enn islam eller buddhisme. Om kristendommen skal overleve som en virksom religiøs kraft, kan den ikke stå med lua i hånda og unnskylde det kristne særpreg i forhold til jødedom. Dette særpreget ble sterkt vektlagt allerede av urmenigheten og de tidlige kirkefedrene.

En helt grunnleggende forskjell mellom religionene markeres ved holdningen til misjon. Jødedom driver ikke misjon. Tvert imot, er det ytterst få utover de som er født jøder, som blir akseptert. Dette fordi jødenes gud er en lokal gud, han er deres "stammegud". Dette går tydelig fram av GTs tekster. Denne holdningen bryter kristendommen radikalt med helt fra første stund. Den kristne gud er en universell gud som det er en plikt å misjonere for å utbre kjennskapen til.

Biskopene prøver å holde jødedom adskilt fra dagens jødiske stat, Israel. Med sin servile holdning til jødedommen vil de uvegerlig skape et grunnlag for støtte til Israels ekspansive politikk. Dette fordi staten Israel bruker de gammeltestamentlige tekster for alt de er verdt for å begrunne sin overhøyhet i området. Det er uheldig at biskopenes utspill gjør det nærmest til en kristenplikt å støtte staten Israel. De bør derfor trekke seg stille tilbake i stedet for å nøre opp under en konflikt andre har bedre forutsetninger for å ta seg av.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt