Terje Tønnessen

150

Flyforbud for hugin & munin

Velformulert satire er ikke lett. Å raljere, harselere med andre på en intelligent, empatisk måte, er en krevende kunst. Den er det ikke alle som behersker.

Publisert: 27. okt 2020

Vårt Lands spalte hugin & munin har flakset rundt i avisen fra sistesiden og etter hvert landet på side 3. De norrøne speiderravnene til den ikke-eksisterende odin har hatt gode, rause vilkår i den påstått kristne avisen. De har hatt sine energiske forsvarere, forkjempere og beskyttere - hvis man har bedt dem ta en flyvepause. Språklig, lingvistisk og retorisk er satire å håne, spotte, latterliggjøre, forakte, fornærme, forhåne, harselere, ydmyke, raljere - det kan også innebære å profanere og satiren kan i ytterste fall fungere blasfemisk. I humorens lange liv i menneskehetens historie har satiren fått mange til å le og andre til å bli såret, krenket, ydmyket. Av og til når jeg leser hugin & munin blir jeg trist. Jeg får en vond følelse i magen, føler skribentene går over grensen. Er det virkelig dette en påstått kristen dagsavis i en sekularisert tid skal bidra med? Er det dette millioner av kroner i offentlig pressestøtte skal brukes til? Ser man ikke at man er i en mediemessig maktposisjon til å krenke, såre og raljere på en måte som flere av oss lesere reagerer på? Når liberal teologi, banning og sårende sarkasme og satire nå i betydelig grad får prege avisen, er det noen av oss som blir lei oss. Det plager nok ikke hugin & munin - eller deres forsvarere - men det plager noen av oss som i sin tid både har vært journalistvikarer og spaltister i en avis vi har vært oppriktig glad i. Jeg vil derfor be redaksjonen seriøst reflektere over om hugin & munin nå skal få flyforbud.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere