Verdidebatt

Hva ligger bak forakten og latterliggjøringen av president Trump?

For fire år siden mente mange at en playboy og sexist, var kommet til makten som USA sin nye president. Donald Trump het han. Mange kjente ham fra business og TV-show, og de hevdet at han hadde ingenting å gjøre i det hvite hus pga sine kvinnehistorier og garderobehumor. Skepsisen toppet seg da han sa ble avslørt i et TV-opptak hvor han sa at man gjerne «dra kvinnene inn i sengen etter underlivet». Hva skal kristne mene om dette?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva er det kristne menneskesynet? Hva er en synder? Hva er et menneske i bibelen?

Skal kristne bli med i forakten, moraliseringen, og gjentagende repetering og påminning av horebukk og mannegris-stempelet, som Trump fikk på seg for fire år siden, og ennå bærer?

Har Trump en lavere moral enn folk flest? Jeg tror ikke det. Menneskesynet i bibelen tillater heller ikke en slik fordømmelse. Når vi peker en finger mot en synder, så peker fire fingre tilbake på oss selv. Det er Guds standard og leveregel for oss alle.

Hvem av oss har rett til å dømme? Hvor er vårt mandat?

Når Gud karakteriserer «mennesket» i bibelen, går dette både på biologi og på atferd, på roller, identitet og på våre sosiale system . Vi kaller dette i teologien for  "menneskesynet".) Summa sumarum så finnes det hovedsakelig tre grupper mennesker som karakteriseres av vår Herre:

Det er 1) frelste syndere, 2) de ugudelige(kjenner ikke til Gud) og 3) de selvrettferdige (kjenner til Gud). Frelste syndere og ugudelige er det håp og tilgjengelig nåde for, i Guds rettferdighet og nåde.

De selvrettferdige derimot, levnes lite håp for i Guds øyne. Dette er de religiøse og sekterisk ledere og lovlærere, som Jesus kaller for hyklere, de selvrettferdige. Jesus karakteriserer denne gruppen som mye verre enn de ugudelige. Det samme gjør Paulus. Årsaken til det, er at de selvrettferdige setter seg i Gud sete - som dommere og lovgivere over andres sjeler og skjebne.

De religiøse hyklere og skriftlærde som styrte både institusjonene, tempeltjenesten og privatlivet i jødedommen ble foraktet av Jesus, og Jesus la ingenting imellom i sin karakteristikk.

Jesus kalte dem for ormeyngel og slangers avkom, og for djevelens barn, i full offentlighet. Jesus proklamerte dom og forkastelse over dem, mens de ennå levde. Kun Nikodemus og Gamaliel fra NT, opptrer med ett mer ydmykt «hjerte», hvor de viste at de trengte å bli skjenket nåde av Gud.

Salomo, Davids sønn var en vis mann:

Salomos Ordspråk kapittel 11:

12 Den som taler foraktelig om sin neste, er uten forstand; men en forstandig mann tier. 13 Den som går omkring som baktaler, åpenbarer hemmeligheter; men den som er trofast i ånden, skjuler saken."

Dette verset kan selvsagt tolkes og brukes på flere måter, men generelt er det en oppfordring til ikke å fare med ondsinnet prat og sladder. Man krenker nemlig sin neste, ved å stadig fortelle andre, om en 3.persons nederlag, mangler, feil og synder.

En klok man tier sier Salomo. Hvorfor tier han? Kan det være fordi - han kjenner seg selv igjen i nederlag og synd? For hvem har ikke feil, mangler og nederlag? Den kloke innser, vet om sin egen svakhet og synd, sier Salomo.

Ordspråkene sier videre 29,11

 «En rik mann (selvrettferdig) er vis i sine egne øine; men en fattig (som vet om sin synd) som er forstandig, gjennomskuer ham»

Det er å være vis i egne øyne, er i bibelen ofte det samme som å være selvrettferdig (rik)

Vi mennesker mener ofte at vi er litt renere, klokere, og litt mer moralske enn andre mennesker. Vi setter noen synder større enn andre, og vi dømmer andres fliser, når vi har store bjelker i våre egne øyne. Vi bruker det bibelen kaller, menneskemål eller englemål.(Åpb 21.17)

Vi dømmer etter det ytre, men Jesus avslørte det indre, hjertet hos menneskene.  

Hvem vil kaste den første sten på "skjøgen" Trump? For det gjøres hver eneste dag, gjennom medier og aviser og offentlige uttalelser fra ulike mennesker og politikere over hele jorden.

Og fordømmelsen av Trump rettferdiggjøres ved at Trump er eksempelvis kvinnehater, sexist, rasist osv. Jeg spør da: Er ikke denne rettferdiggjørelsen av fordømmelsen bare et utrykk for menneskers egen selvrettferdighet?

Johannes 8 kapittel.

Har vi ikke forstått alvoret i Jesu ord, om de som ville steine kvinnen som var grepet i hor, om at «den som er ren, han kaste den første sten»?

Hvorfor la de fra seg steinene? : 

Ord 27.19 19 Likesom ansikt speiler sig mot ansikt i vannet, så finner det ene menneske sitt hjerte igjen hos det andre. 20

De eldste la først fra seg steinene – av den enkle grunn at de visste med seg selv at de hadde pornografisk smuss, hor i hjertet og seksuelle fantasier på sin samvittighet. De erkjente at de var fæle syndere, når de ble gjenstand for Jesus åndelige autoritet og nærvær av den Hellige Ånd. Da gikk alle bort i skam – alle hadde drevet hor i sitt hjerte.

Jesus gjennomskuer alle menn, som sier de ikke driver hor..

Alle selvrettferdige fariseere og skriftlærde går rundt med fordømmelse og kaster steiner mot menn eller kvinner som har drevet hor.

Men for Gud alle menn er "skjøger og horer", som driver hor i sitt hjerte, slik som Trump engang gjorde.

Jesus sa til de eldste som ville steine en synder: Er det noen som er ren her? Nei ingen, ikke en. Alle er vi urene som også Trump er.

Hatet mot Trump er derfor bare ren og skjært hykleri og fariseisme, utført av selvrettferdige, «syndfrie mennesker». Alle menn overalt på denne syndige jord er fulle av seksuelle fantasier og utroskap i sitt hjerte, - kristne som ukristne. Kristne er bare mye mer hykleriske, og de tror de er mindre syndige enn andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt