Verdidebatt

Sentrumspotensialet

Meldingen om at et nytt politisk parti er «underveis» har skapt mange reaksjoner og ikke så lite rabalder. Både kommentatorer og andre forståsegpåere dømmer partiet nord og ned, lenge før det har fått lagt fram noe program, enn si kommet med konkrete, politisk utspill.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det nye partiet kaller seg «Sentrum», og det er visst det mest komiske av alt. Er det ikke trangt nok i det politiske sentrum som det er, liksom?
            Som analyse er det både kunnskapsløst og historieløst. Det forutsetter at «sentrum» er en klart definert størrelse med et velgerpotensial som ligger rundt fem-seks prosent.
            Men man skal ikke gå så veldig langt bakover i historien for å finne valgresultater som tyder på at sentrumspotensialet faktisk kan være meget stort.

Hver fjerde og femte velger
Ved stortingsvalgene i 1993 og 1997 var mer enn hver fjerde norske velger en sentrumsvelger. Ved valgene i 2001 og 2005 var rundt hver femte norske velger en sentrumsvelger. Det viser oppslutningen om partiene KrF, Senterpartiet og Venstre ved disse valgene.
            Så kan man selvfølgelig spørre om disse partiene er en del av det politiske sentrum i dag, men det er minst like relevant å spørre om noen av dem i det hele tatt  kan sies å være sentrumspartier lenger. Senterpartiet surfer på ulike populistiske bølgetopper og KrF og Venstre framstår stort sett som tannløse støttespillere til en høyre-regjering som holdes i bånd av Frp.

Program
Partiet Sentrum kritiseres for at de ikke har lagt fram noe avklart og entydig partiprogram ennå. Selvfølgelig har de ikke det! Den tida er forbi da et parti kunne gå til valg på en smørbrødliste med om lag 20 punkter som alle begynte med ordene «Nå er vi lei», slik Anders Langes Parti gjorde i 1973.
            Men det er ingen grunn til å tvile på at det kommer et gjennomarbeidet og seriøst program. Det er mange erfarne politikere blant de som har meldt seg til det nye partiet; flere av dem har solid erfaring fra programarbeid i sine tidligere partier. Foreløpig har Partiet Sentrum nøyd seg med å signalisere noen ideologiske føringer og satt ned noen verdimessige stolper. Den viktigste er kanskje at partiet er tydelige på at det vil være et sentrum-venstre parti.

Splittet KrF
Det faktum at flere av dem som har frontet den nye partidannelsen er personer med til dels nær fortid i KrF, har fått mange til å dra den feilslutning at Sentrum blir et slags «røde KrF» og at det kun er herfra partiet vil hente velgere. Som alt påvist, er det historiske sentrumspotensialet langt større enn dette.
            Det brukes også som argument mot den nye partidannelsen at dette vil «splitte» KrF.
            Men unnskyld meg: KrF er da allerede splittet og har vært det siden man med meget knapt flertall vedtok å bryte det mest konkrete løftet fra valgkampen i 2017: Ikke gå inn i regjering med Frp. Da regjeringsforhandlingene var sluttført, ble avtalen godkjent av et landsstyre som også var delt omtrent på midten. Siden den gang har en rekke sentrale tillitsvalgte meldt seg ut av partiet, blant annet flere sentralstyremedlemmer, og mange på grasrota har dels meldt seg ut, dels gått i passivitet.
            Også andre partier kan nok risikere å blø når Partiet Sentrum kommer skikkelig med i en debatt som skal handle om politikk, og ikke bare om partiet som sådan. At det skjer overganger fra et parti til et annet er noe som har skjedd helt siden det begynte å gi mening å snakke om politiske partier. Hvert eneste politisk parti som har oppstått her i landet, har oppstått som følge av avskallinger fra andre partier.

Sentrum
Partilederen i KrF insisterer på at det er hans parti som er sentrumspartiet i norsk politikk. Imidlertid er det her som ellers i livet: The proof of the Pudding lies in the eating. Oppslutningen om KrF i de ulike meningsmålingene tyder ikke på at velgerne finner så mye sentrumspolitikk, verken i partiet eller i den regjeringen det er en del av.
            Det er derfor god grunn til å tro at det finnes et forholdsvis stort sentrumspotensial der ute som venter på et alternativ å stemme på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt