Øyvind Woie

76

Tørk tårene og ta tak

Hva er det med funksjonshemmede som for oss til å gråte, men ellers gjør oss handlingslammet?

Publisert: 24. sep 2020

Mange gråt da Birgit Skarstein svingte seg til topps i rullestol i første runde av TV2s «Skal vi danse». Noen av oss gråter ofte av TV-konkurranser, men det er en tendens til at funksjonshemmede på TV-skjermen utløser mer tårer. Det så vi da Lars Monsen slepte lamme og blinde opp på Snøhetta i tv-programmet «Ingen grenser» og da Tangerudbakken og Dissimilies hadde sin glansperiode.

Hva er det med funksjonshemmede, som får oss med armer, bein og øyne i behold til å gråte? Er det våre dårlige holdninger vi gråter over?

Marianne Knudsen er funksjonshemmet og aktivist. Hun skriver i Aftenposten at hun også gråt. Men det var av glede, fordi Skarsteins deltakelse er et gjennombrudd i funksjonshemmedes likestillings- historie.

- Jeg vil bidra til at alle skal tørre å stå frem som de er, både på dansegulvet og i livet. For det er vi som former det samfunnet vi lever i, skriver Birgit Skarstein på Facebook.

Det er lov å la seg rive med av følelsene. Men hva gjør følelsen med oss når vi senker putene og gråten stilner? Lar vi det vi så være en drivkraft til å forme samfunnet, kirken og det kristne fellesskapet slik at alle kan tørre å være den de er?

I sommer avdekket Vårt Land- redaktør Elise Kruse hvor «blenda-hvitt» det øverste demokratiske maktorganet i Den norske kirke er, det er «rett og slett ikke et eneste menneske med en annen hudfarge» - eller funksjonshemmede kan vi legge til – på tross av en kontinuerlig flom av ord om mangfold, aksept, likeverd, inkludering bygget på kirkens verdigrunnfjell som sier at alle skal med.

I denne utgaven av KABBnytt kan du lese at den blinde forskeren Gaga Chhabra mener funksjonshemmede godt kan være litt mer konfronterende i møte med samfunnet slik at de blir mer synlige. NORCE-forsker Tonje Fyhn og leder i Salt-kirken skriver at «det finnes svært mange troende med funksjonsnedsettelse, men jeg ser svært få i kirkene våre».

7-800.000 personer med nedsatt funksjonsevne er medlem i Den norske kirke og ulike trossamfunn. Når får vi se rullestoler og førerhunder danse inn på kirkemøtet, bispedømmeråd, i forstanderskap og menighetsledelse? 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere