Berit Helberg

2

Hekseringer og personlige holdninger

Noen yrker legger man ikke fra seg når man lukker døra. En politimann bryter ikke loven på fritida, på lik linje med at en brannmann ikke renner ut i skogen og fyrer opp et bål i tørketia når han ikke er på jobb.

Publisert: 18. sep 2020

Noen yrker er mer en del av sjela og personligheten enn andre yrker. Jeg er multikunstner hele dagen, uka, hele året. Jeg legger det aldri fra meg. Noe jobber i hodet hele tia, jeg slår det ikke av når jeg er ferdig på jobb, for jeg blir aldri ferdig. Derfor kan jeg godt relatere meg til presteyrket, for jeg kan ikke se for meg at presten slutter å tro når han forlater kirka for dagen, og kommer hjem. Å være prest er ikke noe man legger fra seg, troen er i sjela hele dagen, uka, hele året. Og med troen også holdningene som henger ved yrket.

Nå slås det ring rundt sokneprest Mikael Bruun etter at han har hatt noen kontroversielle ytringer i media ang. kvinnelige prester og å samarbeide med disse. Blant annet har han uttalt at «prestetenesta er øyremerkt menn», og «at han ikkje kan ha nattverd og gudsteneste med kvinnelege kollegaer». https://www.nrk.no/vestland/45-prestar-med-opprop-mot-_heksejakta_-mot-mikael-bruun-1.15156912

Vi lever i det Herrens år 2020 og presteyrket har fulgt med i utviklingen fram til i dag. Det er jo ren og skjær flaks at det ikke står noe ufordelaktig om biler, mikrofon, mobilbruk, tv og internett i Bibelen, siden dette i dag inngår som naturlige hjelpemidler for at presten skal få utøve sitt yrke. Og jeg nevner dette fordi det er nettopp det som er problemet: Det som står i bibelen og som Mikael Bruun har tolket slik det passer ham i hans eget personlige kvinnesyn. I beskrivelsen av presteyrket står det blant annet hos Utdanning.no at presten skal: «Delta i menighetens opplæringsarbeid og sosiale arbeid, ha fortrolige samtaler/sjelesorg med mennesker i ulike livssituasjoner». Hvordan kan en prest med et slikt syn på kvinner i sitt eget yrke, fungere i en fortrolig samtale med et sognebarn om dette sognebarnet nettopp trenger å snakke om et slikt problem? Vi har nok av personer i høyere stillinger som benytter seg av sin stilling for å gjøre #metoo-problemet større, dette ser vi nesten daglig i media. Å vri likestillingsproblemet den andre veien er like skadelig. Dette vil bli kritisert uansett hvem det er eller hvilket yrke man utøver, så lenge kvinner ikke blir stilt der de faktisk er: På lik linje med enhver mann. Det går begge veier: Ingen kvinne bør få en stilling kun fordi hun er kvinne, akkurat slik som hun ikke bør bli utestengt fra en stilling kun fordi hun er kvinne. Og den som praktiserer denne oppfatningen må tåle kritikk uten å ty til å dra offerkortet i etterkant. Vi lever som sagt i 2020, Bruun burde visst at hans uttalelser ville skape reaksjoner fra de som kan lese en kalender.

Hvordan kan man i det hele tatt kritisere holdningene uten at han skal føle at det er ham personlig som blir kritisert, når det er holdningene hans som er problemet i dagens opplyste #metoo-samfunn? Når vi har forskere som har funnet ut hvordan bibelen ble skrevet og han likevel velger å tviholde på et syn som ikke hører hjemme i et moderne samfunn? Når du er dine holdninger blir det helt umulig å kunne kritisere noen for holdninger hvis de på død og liv skal ta det personlig i et yrke som man ikke legger fra seg på kontoret. Når dette på toppen av alt blir kalt «heksejakt» blir det nærmest litt komisk, når vi alle vet hva slags syn kirken hadde på kvinner og bålbrenning for noen hundre år siden…

Berit Helberg

Multikunstner i 2020, og kanskje litt heks…

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere