Johan Rosberg

23

Å råtne på rot. SIAN og Moria i en og samme setning.

Hva betyr å "råtne på rot"? Sånn kjapt tolker jeg det som å miste livsnerven. Som et tre, blir skader på de ytre grenene synlige, men erfaringsvis vokser det seg til og blir fint igjen. Det er så meget verre om det er rotsystemet som kollapser. Treets næringsvei. Dermed stilles spørsmålet: Hva er det SIAN ønsker å forsvare? Det bestående og råtnende? Det åndelige forfall?

Publisert: 14. sep 2020

Nå er ikke jeg noen ekspert på SIAN. For meg fremstår de som en nær slektning av figurene i programserien "Rednecks i Syden" på Discovery/Max-kanalen. Så tillykke med førsteinntrykket!

Langt mer besynderlig finner jeg at denne klagesang finner sitt ekko konservative kristne kretser. Som alle utskudd til enhver tid, finner man et slags rationale. Det er selve drivstoffet til enhver suicid eller morbid handling. Det blir som å dyrke frykt i Jesu navn, eller noe sånn... Som Trump. Som Putin. ...og de "evangelikale" flyter villig med ned.

Nå når himmelen er blodrød i California, undres man hvor grensen mellom tro og viten går. Nå til dags er det faktisk vitenskapen som roper varsko, og de "evangelikale" som flirer "Ulv, ulv...".

Jeg er såvisst henfallen til alkohol og andre laster som klinger dårlig i bedehusveggene, men med mitt minimumskjennskap til Bibelen, forstår jeg veldig lite av hva de mest trofaste roper ut over hustakene!

Om jeg skulle velge det bibelverset jeg frykter mest av dem alle, måtte det bli: Matteus 25:31-46.

Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, da skal han sitte på sin herlighets trone. 32 Og alle folkeslag skal samles fremfor ham. Han skal skille dem fra hverandre, likesom gjeteren skiller sauene fra geitene. 33 Han skal stille sauene ved sin høyre side, og geitene ved sin venstre. 34 Da skal kongen si til dem ved sin høyre side: Kom hit, dere som er velsignet av min Far! Arv det riket som er beredt for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. 35 For jeg var sulten, og dere ga meg mat. Jeg var tørst, og dere ga meg å drikke. Jeg var fremmed, og dere tok imot meg. 36 Jeg var naken, og dere kledde meg. Jeg var syk, og dere så til meg. Jeg var i fengsel, og dere kom til meg. 37 Da skal de rettferdige svare ham og si: Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg å drikke? 38 Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og ga deg klær? 39 Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg? 40 Og  kongen skal svare og si til dem: Sannelig sier jeg dere: Alt dere  gjorde mot én av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg. 41 Så  skal han si til dem på venstre side: Gå bort fra meg, dere som er  forbannet, til den evige ild, som er beredt for djevelen og englene  hans. 42 For jeg var sulten, og dere ga meg ikke mat. Jeg var tørst, og dere ga meg ikke å drikke. 43 Jeg  var fremmed, og dere tok ikke imot meg. Jeg var naken, og dere kledde  meg ikke. Jeg var syk og i fengsel, og dere så ikke til meg. 44 Da  skal de svare ham, også de, og si: Herre, når så vi deg sulten eller  tørst eller fremmed eller naken eller syk eller i fengsel, og tjente deg  ikke? 45 Da skal han svare dem og si: Sannelig sier  jeg dere: Det dere ikke gjorde mot én av disse minste, det har dere  heller ikke gjort mot meg. 46 Og disse skal gå bort til evig pine, men de rettferdige til evig liv.

Så kort fortalt: Det er min rot. Det er herfra jeg suger min åndelige næring - i den grad jeg klarer. Det er meget motstand her. Her går det inn til beinet.

Sorry, men jeg klarer ikke mer av dette "liksom-evangeliske-tullet" mer. Tiden renner ut. Gjør deg klar.


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3713 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1251 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 859 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 659 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 546 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere