Terje Haugom

26

Eldre biler er best!

Publisert: 10. sep 2020

Eldre biler best!

Det synes jeg! Med trygge, driftssikre brytere og betjenings-organer, uten masse elektronikk, sensorer, autopilot og berøringsskjermer! En velholdt – evt. fullt restaurert - bil fra tiden før midten av 80-tallet, uten rust, og på alle måter velholdt, gir deg og meg vesentlig mindre hodebry og verkstedsregninger enn moderne biler gjør. Sensorer som lyser og varsler om alt mulig, i et system der alle funksjoner er datastyrt, data-kontrollert osv., og det hele ordnet så viselig, at selv den minste ting må du på verksted med. Feildiagnoser for ditt og datt, og er «partikkelfilteret» fullt, - du vet den kjekke, gule lampen som forestiller en motor, - så koster et nytt bortimot 30.000.- Selv om det koster knappe 2.000.- å produsere! Sa jeg svindel? Og klima-fanatisme og spekulativ butikk?

Med så mye avanserte systemer som dagens biler har for å virke og være «trygge», sier det seg selv at ting i systemene vil svikte – før eller garantert siden - og det er lite og ingenting du kan gjøre selv! Før kunne du selv både peile og skifte olje og filter, skifte plugger og lyspærer, stille forgasserens blanding osv. Hadde bilen automat-gir, var det robuste, mekaniske løsninger – uten elektroniske duppeditter som ga feilmelding om alt mulig. Og vanlig, manuelt gir og clutch-pedal var like trofast som de norske fjell! Hurra for de gode veteranbilene! Det finnes heldigvis mange å velge mellom! Også rustfrie!

Terje Haugom.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3778 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
16 dager siden / 1242 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
22 dager siden / 897 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
14 dager siden / 846 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
14 dager siden / 642 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 579 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
26 dager siden / 571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere