Verdidebatt

Skal Grunnloven respekteres - eller forskjellsbehandle?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ytringsfrihetens vilkår i Norge er ofte oppe til debatt. Nå sist i forbindelse med SIAN sine arrangementer i Trondheim, Bergen og Oslo. Videoopptak fra disse arrangementene viste hvordan meningsmotstandere - som i hovedsak besto av aktivister fra den politiske venstresiden, inklusive palestina-aktivister og enkelte muslimer - forstår ytringsfriheten: De huiet, skrek, skrålte, kastet egg og tomater og slo på trommer for å hindre at publikum fikk høre hva SIAN ville ytre seg om, det vil si: de hindret både friheten til å ytre seg - og friheten andre skal ha til å få høre hva som blir ytret.

Har Grunnlovens voktere latt høre fra seg etter disse hendelsene? Vel, statsminister Solberg kom etter hvert på banen, men kanskje mest for å ytre sin mening om SIAN. For andre var dette en beleilig anledning til å si fra om at de som tør uttale seg negativt om islam og Koranen, må finne seg i å bli herset med, slått og steinet.

Men hva om (eksempler): Biskopen i Oslo skal holde klimaforedrag utenfor Oslo domkirke, FRI-aktivister forkynne om fri-sex på Fisketorget i Bergen og ordføreren i Trondheim snakke politikk fra Studentersamfundets trapp, og følgende skjer: Idet de nevnte åpner munnen, begynner henholdsvis klimafornektere, fri-sex-motstandere og AP-fiender, å skrike, skråle, kaste egg og tomater og slå på trommer for å hindre at tilhørerne får høre hva de nevnte vil ytre seg om, det vil si: hindre friheten disse har til å ytre seg - og friheten andre skal ha til å få høre hva som blir ytret. Om dette kom til å skje, ville Grunnlovens voktere ha vært like lavmælte som etter angrepet på SIAN? Tvilsomt. Jeg må derfor spørre: Skal Grunnlovens bestemmelser om ytringsfrihet gjelde alle, eller bare de som har meninger de folkevalgte kan tåle? Er ikke det å få ro til å fremføre sitt budskap også en viktig del av ytringsfriheten? Eller skal ytringsfriheten beskytte bare de som kan skrike høyest for å hindre den andre parten? Unnskyld at jeg forstyrrer med plagsomme spørsmål, men jeg tror på like rettigheter i slike saker.

Under nevnte SIAN-arrangementer gikk flere meningsmotstandere også til angrep på Politiet, biler og hus, og i tillegg til egg og tomater ble det kastet stoler, stokker og steiner. I Trondheim ble det kylt en stein i nakken på en politibetjent. Når jeg ser videoer fra herjingen, og hører at Politiet (!) ble anklaget (blant andre av representanter fra Rødt), fordi betjentene forsøkte å forsvare seg selv og andre, må jeg si: Noen bør læres - også med høye bøter og fengsel - at i Norge er det forbudt å ytre seg med vold. Om ikke, kommer volden til å øke, slik vi har sett i andre land.

Hva kan vi vente i fremtiden? Om vi som har andre budskap enn SIAN, men som blir ansett for å være like uspiselige, særlig vi som tror Guds Ord er gitt oss til etterfølgelse - vil også vi miste retten til å ytre oss i det offentlige rom? (Vi har allerede begrenset tilgang til pressen.) Skal man bli hindret og overfalt av meningsmotstandere - og skadet, er man jo fratatt ytringsfriheten. Kristne med lovlig adgang til å tale på Torvet i Trondheim, ble også - for en del år siden, antastet av meningsmotstandere. Og nylig ble en kjendisforkynner truet med ødeleggelse av mikrofon. (Levi blir jaget fra Sandefjord, kan sees på YouTube).

Jeg har en oppfordring til folk flest: Send høflige protester til myndighetene om at brudd på ytringsfriheten ikke må tolereres, uansett hvem den/de skadelidende er. En annen side av samme sak: Politikere som vil lovfeste at man ikke kan si sin mening om den sårer andre, kan umulig forstå konsekvensene av en slik lov: Ytringsfriheten i Norge oppheves. Angiveri blir anbefalt. De første stegene mot diktatur er tatt. Noen vil jo alltid føle seg såret, eller kreve å bli behandlet som såret, for - med loven i hånd, å hindre meningsmotstandere i å ytre seg. Fremtiden vil bli dyster for mange om venstre-aktivistene gis definisjonsmakten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt