Arne Øgaard

30

Upresist om det okkulte

Geir Winjes artikkel om det okkulte, skiller ikke klart nok mellom magiske ritualer og ulike bestrebelser på å forstå det ikke-fysiske.

Publisert: 2. sep 2020Det han skrev i Vårt land om det okkulte, var en sammenblanding av helt ulike fenomener. Mye kunne vært kommentert om hver av de retningene han beskrev, men jeg vil begrense meg til å markere et tydelig hovedskille.

Vår virkelighet består både av en fysisk og en ikke-fysisk dimensjon. Vi har ganske omfattende kunnskap om det fysiske, men vår innsikt i det ikke-fysiske er svært begrenset. Dette siste er et område som er skjult for de vanlige sansene, og som derfor kan kalles okkult. Et ord som etter min ordbok betyr nettopp skjult. Men i dag brukes ordene okkult og okkultisme i en rekke ulike sammenhenger, og de brukes også ofte på en nedlatende måte. I vårt språk er dette upresise begreper som jeg selv unngår å bruke. Men grovt kan vi dele dette området i to hovedområder som jeg vil kalle henholdsvis magi og erkjennelsesøsken.

Magi innebærer gjennom ritualer, bønner og besvergelser å prøve å påvirke den fysiske verden med krefter fra den ikke-fysiske. Det finnes hvit magi hvor hensikten er å bidra til noe godt og det finnes svart magi hvor hensikten er det motsatte. I radioprogrammet «Tett på» var det for ikke lenge siden et innslag om samer som fryktet at de ble utsatt for ganning, en form for svart magi. Selv har jeg ikke noe forhold til magi med unntak av at jeg går regelmessig til nattverd.

Min interesse er å tilstrebe økt forståelse av det ikke-fysiske. Det finnes mennesker som har utviklet mer eller mindre gode evner til å sanse i dette området. Selv har jeg valgt å undersøke den kunnskapen Rudolf Steiner har gitt gjennom antroposofien. Jeg valgte Steiner fordi han forbyr blind tro og oppfordrer til selvstendig tenkning. Han anerkjenner naturvitenskapens resultater og viktigheten av Kristus i vår tid. Andre lytter til andre, men vi har et felles ønske om økt forståelse. Selv opplever jeg det som svært provoserende når min erkjennelsebestrebelse blir blandet sammen med døde kråker og andre forsøk på å skape magiske ritualer.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3713 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1251 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 859 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 659 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 546 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere