Verdidebatt

Kirkelig statistikk- hva omfatter den ?

Er sykehus- og sykehusprester ansatt ved offentlige institusjoner med i kirkelig statistikk ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kvinner i prestetjeneste.

Vårt land hadde for en tid siden fokus på kvinner i prestetjeneste i ulike bispedømmer i Den norske kirke. Mitt spørsmål er hvilke stillingstyper er med i utarbeidelse av kvinneandelen i kirkelig statistikk. Fast ansatte prester i menighetsstillinger regner jeg med er utgangspunktet, men er studentprester og fengselsprester som er ansatt av bispedømmerådene med? Hva med sykehus- og sykehjems-prester ansatt ved offentlige institusjoner? Hva med feltprester og døveprester?

Som prest fra 1982 til jeg nylig ble pensjonist har arbeidsgiver variert, men jeg var statsansatt/kirkelig til 2016/2020 og jeg har hatt mulighet til å avgi stemme ved bispevalg. I kirkelige oversikter og systemer var det i de senere år variert om fengselsprester var oppført. Et avisoppslag i fjor fortalte at et prosti hadde ni kvinner som prester. To var av disse var i lange vikariat og en var ikke i menighetstjeneste. Utfra mine erfaringer vil det kunne bety at disse tre da ikke er regnet med i offisiell statistikk.

Institusjonssatistikk.

Ved nyttårstider sender alle sokn/menigheter i Dnk inn årsstatistikk. Det samme har jeg som fengselsprest også gjort. Fra sentralt kirkelig hold har den offisielle statistikk over gudstjenester og gudstjenestedeltakelse vært offentliggjort før fristen for å sende inn tall fra institusjoner har gått ut. Kirkelig virksomhet i fengsel opplever jeg som mer felleskirkelig, men samtidig er det mange trofaste gudstjenestedeltakere på institusjoner som ikke må glemmes i helheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt