Verdidebatt

Hva forteller Utøya-tragedien?

Det er så mange som vil bevise at Gud ikke finnes. De henviser til lidelse og død, men hvordan ville livet vært hvis høyere makter stoppet alt som kan være vondt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Daglig skjer det tragiske drap og terrorhandlinger et sted i verden. Det viser oss at ondskap er en realitet. Det finnes ingen gud som stopper menneskers destruktive handlinger.

Troende kristne vil også kunne oppleve sykdom, lidelser og død i nærmeste familie. Det finnes ingen gud som skjermer sine tilhengere for livets realiteter, men dette betyr ikke at det ikke finnes en gud eller en guddommelig dimensjon.

Fortellingen om Adam og Eva, syndefallet og utdrivelsen av paradiset, er en på minnelse om at mennesket fikk mulighet til å velge mellom det gode og det onde. Mennesket fikk friheten, og det var i seg selv et viktig skritt i menneskehetens evolusjon. Som hjelp på veien fikk vi de ti bud, men de brytes kontinuerlig. Det er åpenbart at det finnes krefter i oss og rundt oss som påvirker oss i negativ retning.

For meg er ikke den Gud jeg daglig henvender meg til med bønnen Fader vår, en som skal garantere meg et liv uten lidelser. Jeg anser at jeg som menneske er kastet ut i livets mange utfordringer, og at jeg selv må vokte meg for å bli en tjener av de destruktive kreftene. For meg er kampen mot det onde, selve menneskelivets mening og utviklingsmulighet. Når unge i stadig nye generasjoner begeistres av trilogien om Ringenes herre, kan det være fordi slike bøker påminner oss om hvorfor vi egentlig er her. I hver dag, hver time og hvert minutt må vi være våkne og ta de gode valgene. Vi må ta dem selv. Det er vi som kan bringe kjærligheten inn i verden og stoppe de destruktive kreftene. Dette har vært hovedtema i flere av mine bøker.

Men hvor er så Gud og hvor er Kristus? De er rundt oss og i oss og kan gi oss styrke hvis vi søker dem. Hans Nielsen Hauge ble en dag fylt av en uendelig kjærlighetskraft, som varte livet ut. Ikke alle opplever det samme, men mange opplever at de gjennom sitt religiøse liv får styrket sin kjærlighetsevne. Dessverre finnes det også mennesker som misbruker sin religiøse autoritet til destruktive handlinger. Å kalle seg kristen er ingen garanti for at man er med på å virkeliggjøre Kristi vilje. Men vi kan alle be Fader vår, vi kan kontinuerlig be Paulus bønnen: «Ikke jeg, men Kristus i meg». Mulighetene er mange, og en styrkende bønn ble skrevet av tyske Michael Bauer og gjendiktet til norsk av Marcello Haugen. Den lyder slik:

Gud, gjør på kjærlighet meg rik

så jeg kan bli en brønn ved veien lik

som våker, freidig til å hjelpe dag og natt

og ingen husker vannet som ble tatt.

Om ond, om god han ingen spørsmål får

den vandreren som trett ved veien står.

Lær meg å gi til alle uten takk

som brønnen gjorde da en vandrer drakk.

Skap mere kjærlighet i meg

O Gud, derom ber jeg deg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt