Kari Henriksen

Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
12

Kvinner har også en tro.

Høyreregjeringas håndtering av troende kvinners likestillingskrav er å usynliggjøre troende kvinner og devaluere deres trosfrihet.

Publisert: 26. aug 2020

Høyreregjeringens gjentakende argument, fremført av regjeringens vikarierende barne- og familieminister  den siste tiden, om ikke å gripe inn i trosfriheten for å sikre kvinner makt i trossamfunn holder ikke. For disse kvinner har jo nettopp en tro. De ønsker å utvikle og bevare den og de selv ser ingen utfordring med å være troende og samtidig ha innflytelse i tros- og menighets-liv. Regjeringen usynliggjør  disse kvinners tro gjennom sin argumentasjon, forsterker kjønnsskjevheten i tros- og livssynssamfunn og overlater diskriminerte kvinner til seg selv.

I stedet for å heie på kvinnene, burde de heie på kvinnenes tro. På at kvinner kan delta i styrende organer uten at det bryter med trosfriheten. De burde støttet disse kvinnene i deres kritikk av at menigheter og samfunn ikke tar kvinnenes meninger og tro alvorlig. I stedet er likestillingsministeren og regjeringen mer opptatt å male et skremmebilde av at Arbeiderpartiets politikk vil rasere hele trosfriheten. 

Det er feil og langt fra sannheten. Arbeiderpartiet har jobbet for at alle skal få utøve sin tro innenfor den menighet de tilhører. Vi har gått i bresjen for at familievold ikke kunne aksepteres under dekke av trosfrihet. At å slå barna sine ikke kunne skje under et dekke av trosfrihet. At kvinner og homofiles trosfrihet skulle respekteres og at trosfriheten ikke skulle kunne overstyre diskriminsering og utstøting på grunn av hvem de er. 

Nå er det kvinner, ikke bare i Moskeer, men i mange trossamfunn som reiser sin stemme og ber om respekt, plass og rom for at deres tro skal bli tatt hensyn til. Arbeiderpartiet støtter dem i deres kamp for at deres tro skal tillegges vekt og få det politiske rom for at deres trosfrihet skal kunne realiseres. 

Vi trenger ikke enda flere år med langsom undertrykkelse og diskriminering av kvinner, utstrakt grad av negativ sosial kontroll fra menn med makt og medlemmer som ikke vil gi kvinners måte å tro på, plass. 

Kvinner som mener at det ikke strider mot trosfriheten å faktisk også få innflytelse i administrative og styrende organer i menigheter og trossamfunn skal vite at de kan stole på Arbeiderpartiet.

Høyreregjeringens likestillingspolitikk fratar de disse kvinnene troverdighet i sin kamp for at også deres måte å tro på er rett. 

At barne- og familieministeren og høyreregjeringen ikke ser at de kjemper mot likestilling når de argumenterer som de gjør, er forstemmende, men ikke uventet. Det synes viktigere for dem å male et fiendebilde av Ap, enn å ta disse kvinnenes tro på alvor. 


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3713 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1251 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 859 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 659 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 546 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere