Per Eriksen

12

Hvorfor bålet fortsatt ulmer

Thorvald Therkildsen har gitt oss et sterkt og personlig innlegg om hvordan troens flamme ble blåst ut av de forferdelige handlingene på Utøya, koblet til en prests (kanskje ubetenksomme) ord om at «Gud har en plan med alt». Therkildsen utfordrer også den som fremdeles holder fast ved flammen til å fortelle hvordan vi tenker.

Publisert: 18. aug 2020

Jeg lar meg utfordre av Therkildsens refleksjoner. Han trenger inn i noe som er en av troens store utfordringer. Hva slags hensikt kan Gud ha med det onde som rammer verden? Det kan dreie seg om en villet handling av ondskap, slik som på Utøya. Eller en pandemi som ingen kan klandres for, foruten naturen, forsynet, Gud eller hva man måtte kalle det. Hvordan forstår folk med et religiøst verdensbilde pandemien, spør Therkildsen.

Spørsmålet blir ekstra påtrengende om man tenker at Gud faktisk aktivt styrer det som skjer i verden. Og det finnes nok av eksempler om slik tenkning innen teologien. Therkildsen nevner at han selv blant annet har lest Thomas Aquinas. Og i sin Compendium Theologiae (Teologisk håndbok) skriver Thomas at alle ting styres av Guds forsyn, og at dette gjelder endog på detaljnivå. Med en slik forståelse, blir det vanskelig ikke å tolke Gud som direkte ansvarlig både for det som skjedde på Utøya og for pandemien. En liknende tenkning gjør seg gjeldende ikke minst i mange kristne barnesanger av typen «Gud er så glad i meg at han kan ikke holde øynene fra meg». Mange er blitt innlært i en kristendomsform der Gud framstår som en beskyttelsesgud. Og for mange har møtet med livets harde realiteter også blåst bort troen. Hvor ble det av Gud når nederlagene, sykdommene og døden ble en del av voksenlivet?

Tåler gudstroen livet selv?

Hva er alternativet? Livet og døden rammer om man tror på Gud eller ikke. Pandemier vil fortsette å ta liv. Massakre på uskyldige vil skje igjen. Kriger vil blusse opp. Diktatorer vil undertrykke. Rike vil utnytte fattige. Jordskjelv vil legge byer øde. Det forandrer ingenting hva vi måtte mene, tenke eller tro. Verden blir ikke bedre om vi alle slutter å tro på Gud.

Personlig holder jeg fast ved troen på Gud. Men ikke på en Gud som styrer detaljene i verdens og livets skjeve gang gjennom tiden. Jeg tror på en Gud som har gitt oss livets gave, men at det er vår oppgave å leve dette livet med alt det måtte innebære. Jeg tror på en Gud som har gitt oss en fantastisk jord, og med oppgaven å gjøre den til et best mulig sted for alle. Jeg tror på en Gud som har lært oss om nestekjærlighet og vist oss veien til det gode liv.

Samtidig bekrefter det jeg ser i verden Bibelens bilde av en menneskehet som vendte ryggen til sin skaper, og som lot urettferdigheten og ondskapen få plass på jorden. Min erfaring sier meg at alle mennesker, inkludert meg selv, er infiltrert i all verdens urettferdighet og ondskap. Det gir meg derfor mening når Gud gjennom Jesus gir oss alle forsoning og håp om en oppstandelse som grunnleggende vil nyskape verden og menneskeheten.

Jeg tror ikke spørsmålet om Gud og det onde lar seg besvare, men troen gir et håp om løsning på det ondes problem. Og denne løsningen kan jeg ikke se finnes uten gudstroen.

Derfor gløder det fortsatt i mitt gamle bål. Fordi det tross alt gir meg varme i en verden som til tider synes kald. Fordi det fortsatt gir lys å orientere seg etter når natta blir for mørk. Fordi det er gjennom gudstroen jeg får se menneskets storhet og livets ukrenkelighet. Det er gjennom håpet inspirasjonen gis til å arbeide for en bedre verden, kjempe for rettferdighet, gi mat til de sultne og penger til den fattige. Fordi jeg tror Gud er nærværende i enhver handling av godhet, omsorg og kjærlighet.

For meg er ateisme intet alternativ fordi det ikke gir noen svar, ingen inspirasjon og intet håp. For meg framstår det kun som en kraftløs negasjon. For noen er det kanskje greit nok, men personlig er jeg nok litt for meningssøkende til å slå meg til ro med det.

Hva så med pandemien? Hvordan passer den inn i mitt religiøse verdensbilde? På akkurat samme måte som den passer inn i Therkildsens ateistiske verdensbilde. Den skjer! Sånn er verden vi lever i! Og vi står overfor den samme utfordringen som går ut på å takle den med innsikt, ansvarlighet og medmenneskelighet.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3789 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
16 dager siden / 1243 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
22 dager siden / 897 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
14 dager siden / 846 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
14 dager siden / 642 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 579 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
26 dager siden / 571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere