Roald Øye

Pensjonist
360

En dramatisk mannjevning finner sted i disse dager.

Yaakov Katz skrev i Jerusalem Post den 2. august en betraktning, «A look at what the under-pressure prime minister can do to avoid a fourth election». I betraktningen viser han hvilke muligheter det er for statsminister Netanyahu til å unngå et valg i november i år som, vil bli det 4. på under to år. Det vil eventuelt bli en valgkamp som vil foregå mens korona-viruset ennå herjer som verst i Israel, og mens den amerikanske presidentvalgkampen også herjer som verst i USA.

Publisert: 4. aug 2020


Valgdagen i USA er bestemt å finne sted den 3. november 2020, og valgresultatet i Israel vil eventuelt foreligge etter denne datoen, kanskje  i president Trumps «lame duck» periode, før han eventuelt går av som president  noen uker senere, og en ny demokratisk president innsettes i embetet. Begge kandidatene er handlingslammet i denne overgangsperioden, særlig hvis det blir skifte av president. Tidsvinduet for annektering av Jordandalen og 30 % av Vestbredden  vil dermed bli lukket for Statsminister Netanyahu. Det vil bli hans største politiske  nederlag i hans politiske karriere.

Yaakov Katz skriver at statsminister Netanyahu har 5 opsjoner for å unngå et valg som ingen vil ha, og som samtidig sikrer at han slipper å gi fra seg tøylene som regjeringssjef om litt over et år. Hvis Benjamin  Gantz og Benjamin Netanyahu ikke blir enig om et to-årsbudsjett, som opprinnelig avtalt dem imellom, vil Knesset automatisk bli oppløst om 3 uker, den 25. august, og nyvalg vil bli berammet til en dag i slutten av november. Statsminister Netanyahu insisterer på å legge frem et ett-årsbudsjett. Av taktiske grunner går Gantz ikke med på dette bruddet på avtalen.

 Netanyahu har tydeligvis brent alle broer og sett bort fra alle andre  opsjoner unntatt en: Han velter regjeringen, kaster ut partiet «Blue and White» og inviterer Naftali Bennetts parti, Yamina, inn i regjeringen. Selv om han fremdeles mangler to representanter for å få de 61 nødvendige representanter bak seg i Knesset, er det «håp i hangande snøre». Potensielle representanter som han håper vil bryte ut av opposisjonskoalisjonen, er Zvi Hauser og Yoas Hendel fra partiet «Derech Eretz» og i beste fall  et par representanter fra «Blue and White», bl. a. Pnina Tamano-Shata  og Omer Yankelevitch.  Dette scenariet kan noen få representanter i Knesset gjøre mulig. Drakampen blir avgjort innen utgangen av august.

Hendel og Hauser har forsikret at de ikke vil være illojale mot Gantz, men Yakov Katz skriver i Jerusalem Post  at når Israel bare er et par dager unna  en beslutning om nyvalg den 25. august, kan deres holdning endre seg. «Derech Eretz»-representanten, Zvi Hauser, har lagt frem et kompromissforslag i Knesset som Netanyahu har sagt at han kanskje kan støtte for å komme frem til et kompromiss med Gantz før den 25. august. Den dramatiske drakampen som foregå i disse dager i Israel står om to Benjaminers  politiske liv og ettermæle.  

Drakampen angår også folk utenfor Israels grenser fordi den har bibelske implikasjoner.

   

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3285 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
10 dager siden / 1215 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1057 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
16 dager siden / 876 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
8 dager siden / 803 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
8 dager siden / 617 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
20 dager siden / 558 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 499 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere