Verdidebatt

En dramatisk mannjevning finner sted i disse dager.

Yaakov Katz skrev i Jerusalem Post den 2. august en betraktning, «A look at what the under-pressure prime minister can do to avoid a fourth election». I betraktningen viser han hvilke muligheter det er for statsminister Netanyahu til å unngå et valg i november i år som, vil bli det 4. på under to år. Det vil eventuelt bli en valgkamp som vil foregå mens korona-viruset ennå herjer som verst i Israel, og mens den amerikanske presidentvalgkampen også herjer som verst i USA.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Valgdagen i USA er bestemt å finne sted den 3. november 2020, og valgresultatet i Israel vil eventuelt foreligge etter denne datoen, kanskje  i president Trumps «lame duck» periode, før han eventuelt går av som president  noen uker senere, og en ny demokratisk president innsettes i embetet. Begge kandidatene er handlingslammet i denne overgangsperioden, særlig hvis det blir skifte av president. Tidsvinduet for annektering av Jordandalen og 30 % av Vestbredden  vil dermed bli lukket for Statsminister Netanyahu. Det vil bli hans største politiske  nederlag i hans politiske karriere.

Yaakov Katz skriver at statsminister Netanyahu har 5 opsjoner for å unngå et valg som ingen vil ha, og som samtidig sikrer at han slipper å gi fra seg tøylene som regjeringssjef om litt over et år. Hvis Benjamin  Gantz og Benjamin Netanyahu ikke blir enig om et to-årsbudsjett, som opprinnelig avtalt dem imellom, vil Knesset automatisk bli oppløst om 3 uker, den 25. august, og nyvalg vil bli berammet til en dag i slutten av november. Statsminister Netanyahu insisterer på å legge frem et ett-årsbudsjett. Av taktiske grunner går Gantz ikke med på dette bruddet på avtalen.

Netanyahu har tydeligvis brent alle broer og sett bort fra alle andre  opsjoner unntatt en: Han velter regjeringen, kaster ut partiet «Blue and White» og inviterer Naftali Bennetts parti, Yamina, inn i regjeringen. Selv om han fremdeles mangler to representanter for å få de 61 nødvendige representanter bak seg i Knesset, er det «håp i hangande snøre». Potensielle representanter som han håper vil bryte ut av opposisjonskoalisjonen, er Zvi Hauser og Yoas Hendel fra partiet «Derech Eretz» og i beste fall  et par representanter fra «Blue and White», bl. a. Pnina Tamano-Shata  og Omer Yankelevitch.  Dette scenariet kan noen få representanter i Knesset gjøre mulig. Drakampen blir avgjort innen utgangen av august.

Hendel og Hauser har forsikret at de ikke vil være illojale mot Gantz, men Yakov Katz skriver i Jerusalem Post  at når Israel bare er et par dager unna  en beslutning om nyvalg den 25. august, kan deres holdning endre seg. «Derech Eretz»-representanten, Zvi Hauser, har lagt frem et kompromissforslag i Knesset som Netanyahu har sagt at han kanskje kan støtte for å komme frem til et kompromiss med Gantz før den 25. august. Den dramatiske drakampen som foregå i disse dager i Israel står om to Benjaminers  politiske liv og ettermæle.

Drakampen angår også folk utenfor Israels grenser fordi den har bibelske implikasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt